Άγκυρα: «Ξεκινάμε έρευνες ανατολικά της Κρήτης στις αρχές του 2020»

H Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες ανατολικά της Κρήτης για να δημιουργήσει τετελεσμένα στους πρώτους μήνες του 2020.

Mε λίγα λόγια θα επιχειρήσει να αρπάξει ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οπως επιβεβαίωσε η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη.

«Αυτήν τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία αποστολής και κοινοποίησης (της συμφωνίας με Λιβύη) στον ΟΗΕ. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ξεκινήσουμε τη φάση της αδειοδότησης, έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία τους πρώτους μήνες του 2020» δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του από τη Γενεύη προχώρησε και ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφου και είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν.

Ο Ερντογάν, παράλληλα, ευχαρίστησε τον ηγέτη των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τη στήριξη στο θέμα της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και αντίθετα επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντίδρασή του στο θέμα.

«Στα Κατεχόμενα μπορεί να αυξήσουμε τον αριθμό των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών» είπε και συνέχισε «τις βάσεις Ιντζιρλίκ και Κιουρετζίκ, αν χρειαστεί, μπορεί να τις κλείσω άμεσα και τις δύο».

Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική πλευρά κι ας μην θέλουν να το δουν αυτό στην Αθήνα.

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις από το Ισραήλ καθώς διαβλέπεται μια «επαναθεώρηση» των πραγμάτων και το Τελ Αβίβ δείχνει, τουλάχιστον για αρχή, να συζητάει με την Τουρκία την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου διαμέσου του τουρκικού εδάφους.

Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει σήμερα χαρακτηριστικά: 

Israel is careful not to anger #Erdogan. Now that Turkey has signed an agreement with Libya over their maritime borders, Jerusalem may need to negotiate with Ankara over a pipeline between Israeli gas fields and Europe

Δηλαδή «Το Ισραήλ είναι προσεκτικό να μην θυμώσει τον Ερντογάν(!) τώρα που η Τουρκία υπέγραψε την συμφωνία με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η Ιερουσαλήμ μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα σχετικά με έναν αγωγό που θα συνδέει την Ευρώπη με τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Η μόνιμη στάση αδυναμίας που επιδεικνύει η Ελλάδα επί σειρά δεκαετιών απέναντι στην Τουρκία έχει κάνει άπαντες να μην την υπολογίζουν ως πραγματική και αυτοδύναμη κρατική οντότητα.

Σημειώνεται ότι και η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα καθώς θέλει και αυτή κάποιες περιοχές στις οποίες θεωρεί ότι «εδράζει» το Ζορ.

Δηλαδή ακόμα και οι σύμμαχες χώρες έχουν αρχίσει να θεωρούν πως δεν μπορούν να ολοκληρώσουν business με την Ελλάδα και πως για οτιδήποτε θα πρέπει να ρωτηθεί πρώτα η Τουρκία.

Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισόδου των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε η Τουρκία θα έχει κερδίσει ότι θέλει και χωρίς να ρίξει «τουφεκιά».

Οι πρώτοι που θα περιμένουν να δουν τις εξελίξεις ανατολικά της Κρήτης και τις ελληνικές αντιδράσεις θα είναι οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι γιατί εκεί θα καταλάβουν με ποιους έχουν να συνεργαστούν, τόσο απλά…

pronews.gr