Άρση μέτρων: Μέρα «ορόσημο» για την επιστροφή στην κανονικότητα – Ανοίγουν μαγαζιά, νησιά και σχολεία! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 10 ανοίγει η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων – Ειδικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους από τα μέσα μαζικής μεταφοράς – Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν από σήμερα στα νησιά

Μια ημέρα πολύ κοντά στην καθημερινότητα πριν από την πανδημία θυμίζει η σημερινή, αφού επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους 155.962 εργαζόμενοι, αυξάνοντας τα επίπεδα ζωντάνιας και κίνησης στους εμπορικούς δρόμους της χώρας. Με το λιανεμπόριο να… επιστρέφει σχεδόν καθολικά από σήμερα, από τον αυτοπεριορισμό βγαίνει το 22,5% των εργαζόμενων που «έμειναν σπίτι» όλο αυτό το διάστημα, αφού 66.010 επιχειρήσεις λειτουργούν από τις 10 το πρωί μετά από σχεδόν δύο μήνες.

Με την πρώτη εβδομάδα σταδιακής άρσης των μέτρων να έχει κυλήσει ομαλά, το «επόμενο βήμα» στη διαδρομή προς την έξοδο από την καραντίνα αφορά το 25% των επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, τοποθετώντας τη σημερινή ημέρα στα βασικά ορόσημα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Παρά το εύρος των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν σήμερα, «η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου, αλλά και κάθε σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται, όπως αναφέρουμε διαρκώς, από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών» υπενθύμισε για άλλη μια φορά χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στο πόδι θα βρίσκονται από νωρίς το πρωί κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, για να ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων.

Η ολική επαναφορά για το λιανεμπόριο συνοδεύτηκε ήδη τις τελευταίες ημέρες από πυρετώδεις προετοιμασίες, καθώς σήμερα ανοίγουν και πάλι καταστήματα:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας
· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών

· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
· εγγραφών μουσικής και εικόνας
· παιχνιδιών
· κάθε είδους ενδυμάτων
· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
· ρολογιών και κοσμημάτων
· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επιπλέον, στην έδρα των καταστημάτων τους επιστρέφουν και όλες οι επιχειρήσεις που το τελευταίο δίμηνο λειτουργούσαν ηλεκτρονικά, δηλαδή επιχειρήσεις:

· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
· καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Ως προς τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λειτουργούν από σήμερα:

· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
· καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

«Κανονικές» οι λαϊκές

Περισσότερα ήδη θα πωλούνται από σήμερα και στις λαϊκές αγορές, καθώς επιτρέπεται πλέον η λειτουργία επιχειρήσεων με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους, τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, αλλά και οι αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων και άλλων ειδών.

Παρότι οι καταναλωτές θα μπορούν στο εξής να προμηθεύονται μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων από υπαίθριους πάγκους και λαϊκές αγορές, οι κανόνες αποφυγής συγχρωτισμού εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο, ενώ προβλέπεται:

· Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
· Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
· Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
· Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Αγορά αλλά με… το μέτρο

Η πληθώρα καταστημάτων και επιχειρήσεων που εκκινούν από σήμερα συνεπάγεται και πληθώρα κανόνων συμμόρφωσης τόσο για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους, όσο και το καταναλωτικό κοινό, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να σπεύδει να υπενθυμίζει με νόημα χθες τα προβλεπόμενα για τις αποστάσεις και την τήρηση της ατομικής υγιεινής, προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Με τον κορωνοϊό να παραμονεύει, προβλέπονται:

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

· Έως 20τμ: 4 άτομα
· Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
· Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
· Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.
· Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.

Ως προς τα ωράρια λειτουργίας:

· Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζεται στις 10πμ.
· Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
· Στις σχολές οδηγών η προσέλευση των πελατών γίνεται μόνο με ραντεβού και είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου με τα ραντεβού της ημέρας.

Ως προς τη χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων:

· Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
· Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους.
· Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.

Στο πόδι και τα μέσα μεταφοράς

Το κύμα των 155.962 εργαζομένων που επιστρέφουν σήμερα στην εργασία τους προετοιμάζονται να υποδεχθούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Για την κάλυψη της ενδεχόμενης ζήτησης, από το πρωί θα υπάρχουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα.

Επιπλέον, περισσότερα από 1.000 οχήματα βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ στο Μετρό πυκνώνουν ακόμη περισσότερο οι χρονοαποστάσεις, για να καλύψουν τις ώρες αιχμής.

Πέρα από τις ειδικές σημάνσεις σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την τήρηση των αποστάσεων, τουλάχιστον το 50% των προστατευτικών διαχωριστικών μεταξύ οδηγών και επιβατών έχει τοποθετηθεί σήμερα στα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Με βεβαίωση στα νησιά

Στο σημερινό, μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα προστίθενται και οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στα νησιά, καθώς μπορούν στο εξής να μετακινούνται από, προς και μεταξύ των νησιών, μόνο και αν εφόσον φέρουν σχετική βεβαίωση:

· Αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, με έγγραφη δήλωση των ιδίων και
· Αν πρόκειται για εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Στις ανωτέρω δηλώσεις-βεβαιώσεις υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

1) τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή εργαζομένου, δηλαδή ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ΑΜΚΑ.

2) ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Π.χ., είτε το Ε3 της πρόσληψής του, είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου, είτε το Ε8 των υπερωριών, είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.

3) το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

4) ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

5) ο τόπος, το νησί δηλαδή εργασίας.

«Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα» ξεκαθάρισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή όλων όσων ενδιαφέρονται να μεταβούν από σήμερα στους νησιωτικούς, τουριστικούς προορισμούς.

Πρεμιέρα για τα σχολεία
 Ημέρα επιστροφής είναι η σημερινή και για την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς επαναλειτουργούν τα σχολεία αποκλειστικά όμως για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το σχολικό κουδούνι, ωστόσο, θα ηχήσει για μια «νέα κανονικότητα στα σχολεία», όπου θα ισχύουν αυστηροί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, δηλαδή:

· Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα.
· Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος.
· Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
· Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να υπάρχει ένας μαθητής ανά θρανίο.
· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα, ορίζεται στους 15.
· Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών, χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
· Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο.
· Σταδιακή και με σειρά η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
· Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.
· Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.
· Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).
· Σημαντική είναι και η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

protothema.gr