Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν Γυμνάσια – Λύκεια – Το χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες

Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό για σταδιακή άρση του lockdown και μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Οι 15 ημέρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι το κρίσιμο διάστημα που θα αποτελέσει το “εφαλτήριο” για το εάν και πότε θα ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες, δεδομένου ότι θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας και των σημαντικών δεικτών της.

Πάντως, επόμενο βήμα αποτελεί η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία, η οποία τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα την 1η Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία της 25ης Ιανουαρίου φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, προκειμένου να υπάρξει μια εβδομάδα “κενή” από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ώστε να “μετρηθούν” εκτενέστερα οι επιπτώσεις από το restart του λιανεμπορίου. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη έβαλε “φρένο” στη σεναριολογία για μαζική επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, ξεκαθαρίζοντας ότι επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων και οι υπόλοιποι τομείς “μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα”. Έτσι, ο Πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» της ατζέντας της αυριανής και πολυαναμενόμενης συνεδρίασης των ειδικών, οι οποίοι θα συζητήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, εάν αυτά επιτρέπουν κάποιο άνοιγμα την επόμενη εβδομάδα και ποιο μπορεί να είναι αυτό.

Για την 1η ή τις 7 Φεβρουαρίου τοποθετείται- εκτός απροόπτου- η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτραπούν στις 7 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι ίσως τότε ανοίξουν και τα χιονοδρομικά. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους του κλάδου, τονίστηκε ότι έχει ήδη χαθεί το 50% της φετινής σεζόν. Όπως τούς είπε ο υπουργός εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ταυτόχρονα και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών με την είσοδο ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται επίσης, να ανοίξουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών, ενώ μετάθεση για το τέλος Φεβρουαρίου ή για τις αρχές Μαρτίου παίρνει το άνοιγμα της εστίασης. Στις συζητήσεις που γίνονται, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι όταν ανοίξει, αυτό θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα. Βέβαια, πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν ότι αυτό δεν θα “λειτουργήσει” καθώς ο κόσμος αποκλείεται να θέλει να καθίσει έξω όσο κάνει κρύο. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι δεν θα ανοίξουν με αυτόν τον τρόπο. Πολύ πιο πίσω πηγαίνει το άνοιγμα μπαρ και κέντρων διασκέδασης που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.