Κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, για πιθανή στοχοποίηση αμερικανικών και ισραηλινών ευαίσθητων σημείων σε ελληνικό έδαφος, για αντίποινα από το Ιράν.
Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται έξω από το στενό κύκλο των χωρών που ενδεχομένως το Ιράν θέλει να χτυπήσει για να “εκδικηθεί” τη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί με διαταγή του Αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ενέργεια σε αμερικανικό στόχο στην Αθήνα. Κάποιοι δηλαδή να προσπαθήσουν να δράσουν στη χώρα μας με σκοπό να πλήξουν την αμερικανική πλευρά. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και μάλιστα πραγματοποιήθηκαν πολύωρες συσκέψεις στην ΕΛ.ΑΣ και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα.
Αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, στελέχη της Ε.Υ.Π και σύνδεσμοι της Αστυνομίας με διαβαθμισμένες αναφορές εκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κανενός είδους εμπλοκή. Είτε αυτή έχει να κάνει με χτύπημα στόχου στην Αθήνα ή με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί ως περιοχή προπαρασκευαστικών ενεργειών για εξτρεμιστικές δράσεις σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Μάλιστα, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές ίσως εκτιμούν οι αναλυτές χρησιμοποιηθούν προκειμένου άτομα που ορκίστηκαν εκδίκηση να διεισδύσουν στον δυτικό κόσμο.
Έτσι, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να ενισχυθεί η φύλαξη της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας με επιπλέον δυνάμεις ενώ παράλληλα γίνεται χαρτογράφηση κτηρίων και επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων που ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχους ομάδων που θέλουν να εκδικηθούν για τον θάνατο του Κασέμ Σουλειμανί.
Δίκτυο πληροφοριών και επαφών
Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών της ΕΛ.ΑΣ και των συναρμόδιων υπηρεσιών δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό όμως παράλληλα δεν μπορούν και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο χτυπήματος – βασικά σε αμερικανικό και σε δεύτερο χρόνο σε ισραηλινό στόχο που βρίσκεται στην Αθήνα.
Όχι βέβαια για να πλήξουν τη χώρα μας αλλά για να πραγματοποιήσουν μια ενέργεια που θα έχει χαρακτήρα αντιποίνων, με την Ελλάδα ουσιαστικά να αποτελεί παράπλευρη απώλεια. Για το λόγο αυτό, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων, αλλά και συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή των εξελίξεων και των δεδομένων που μέρα με τη μέρα δημιουργούνται.
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν όλες οι πηγές αλλά και τα δίκτυα πληροφοριών με άτομα και συνδέσμους του ιρανικού κόσμου και γενικότερα των αραβικών καναλιών έτσι ώστε οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ να έχουν άμεση ενημέρωση για το τι παίζεται και φυσικά να είναι σε θέση να αξιολογούν την πληροφόρηση που φθάνει. Παράλληλα σύνδεσμοι της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε on line σύνδεση με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας και τα γραφεία της CIA όπως επίσης και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ.
Πληροφορίες από το κτήριο της Κατεχάκη λένε ότι τέθηκαν σε διακριτική παρακολούθηση πρόσωπα που κινούνται στους ιρανικούς κύκλους προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές στις κινήσεις και τις επαφές τους. Στόχος των αρχών είναι να έχουν από την πρώτη στιγμή εικόνα για τις προθέσεις συγκεκριμένων ομάδων οι οποίες ίσως επιχειρήσουν εκδικητικές κινήσεις και να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά για να τις μπλοκάρουν.
Παράλληλα, αυξάνονται οι έλεγχοι τόσο στις εισόδους και εξόδους της χώρας όσο και στα άτομα που φθάνουν στα ακριτικά νησιά μέσω των μεταναστευτικών ροών. Όλα αυτά θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή για το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν τα σχέδια θα αναπροσαρμόζονται και τα μέτρα θα ενισχύονται ή θα χαλαρώνουν.
Σε επιφυλακή η αστυνομία ενόψει συγκεντρώσεων για τη δολοφονία Σουλεϊμανί
Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται επίσης και για το ενδεχόμενο να διοργανωθούν τις επόμενες ώρες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίθεση στη Βαγδάτη και τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί έξω από τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εκτόξευσε ρουκέτες μέσω Drone, οι οποίες έπληξαν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης τα ξημερώματα της Παρασκευής. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο στόχος των Αμερικανών, ο Ιρανός Στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για το περιστατικό.
Η επιχείριση που διετάχθη από τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως η επιχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ξεκινήσει ένας πόλεμος, αλλά με στόχο να αποτραπεί μια εμπόλεμη σύρραξη.