Έρχεται παράταση στα τέλη κυκλοφορίας: Πόσες ημέρες θα δοθούν

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα δοθεί παράταση λίγων ημερών για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας από τους πολίτες.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων δείχνουν σχετική απροθυμία να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μοιάζει μονόδρομος η χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει αύριο τα μεσάνυχτα και οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν στην διάθεσή τους λιγότερο από 48 ώρες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει άτυπη παράταση λίγων ημερών, αλλά αυτό θα ανακοινωθεί αύριο προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη όσο το δυνατό περισσότεροι ιδιοκτήτες ΙΧ.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που για μια ακόμη χρονιά άφησαν για την τελευταία στιγμή την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση των πινακίδων.

Έτσι, προκειμένου να αποφευχθούν τα παράπονα με το κλείσιμο του έτους, αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση τόσο για την πληρωμή των τελών όσο και για την κατάθεση των πινακίδων προκειμένου να αποφευχθούν και οι ουρές στις Δ.Ο.Υ.  Το πιθανότερο είναι ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο. Παράταση θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον δύο εργάσιμες ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και περισσότερος χρόνος.

Στην κατάθεση των πινακίδων τους πρέπει να προχωρήσουν και αυτοί που θέλουν αποφύγουν εντελώς την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2020 αλλά και αυτοί που θα θελήσουν να ανακτήσουν τις πινακίδες μέσα στο 2020 πληρώνοντας όμως μέρος των τελών κυκλοφορίας και όχι το συνολικό ποσό. Η διαδικασία των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» θα ενεργοποιηθεί και το 2020 λίγο πριν το Πάσχα δίνοντας τη δυνατότητα σε οδηγούς (αλλά κυρίως σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων) να πληρώσουν τα τέλη για έναν μήνα, ή ακόμη και για όλη την περίοδο από το Πάσχα μέχρι και το τέλος του 2020.

Επιπλέον εκκρεμότητες

Δεν είναι όμως μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι αύριο. Απομένει η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμίσεων, καθώς και άλλες φορολογικές  εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέσα στις τέσσερις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2019.

Ειδικότερα θα πρέπει να υποβληθούν:

Δήλωση αποβιώσαντος: Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (31/12/2019). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δηλώσεις φορολογίας κατοίκων εξωτερικού, που έγινε δεκτή η μεταφορά τους στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού.  Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε μέσα στο 2019, μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

Δηλώσεις για δωρεές-γονικές παροχές ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων.  Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2019 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 31/12/2019 θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2020 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η Εφορία.