Κορωνοϊός: Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα!

Παράταση για μια εβδομάδα των μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την παράταση για μια εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε τα μέτρα παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου επαναλαμβάνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσεις για τη μετάβαση στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Διάγγελμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα
«… για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα. Και όλα αυτά, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη» είπε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορονοϊού».

Στη λογική αυτή, τόνισε πως «επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.
Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι Έλληνες δείξαμε πως, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση»

Ανακοίνωσε ότι «τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου» καθώς και πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα.

Όπως έχουμε πει, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο».

Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα.

Υπογραμμίζεται ότι – και σε αυτή την περίοδο – βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας θα αποτελεί η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, έτσι ώστε να μην μένει χώρος για fake news και παραπληροφόρηση».

Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας
Αναφορικά με το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε:

«Οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό, νέες Μ.Ε.Θ. και πρόσθετο υγειονομικό υλικό συνεχίζονται. Οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί σημαντικά, προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έχουν πραγματοποιηθεί, νέος εξοπλισμός παραλαμβάνεται συνεχώς, ενώ και η εγχώρια παραγωγή μασκών ξεκινάει από αύριο.

Έχουμε βάλει στόχο – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Το αξίζουν οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, και, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες, οι οποίοι δικαιούμαστε να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό Σύστημα Υγείας».

Αναφορικά με τα μέτρα για την οικονομία, πρόσθεσε:

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis, η πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων τους για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου θα ανέλθει σε 1,2 δις ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750 εκ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ. Διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση -έμπρακτη έκφραση του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας- είναι η διατήρηση από τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον του αριθμού εργαζομένων που είχαν στις 19 Μαρτίου.
Σημειώνεται, ακόμη ότι οι επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, μπορούν μέχρι αύριο να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.
Γνωρίζετε ήδη ότι το Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους δικαιούχους έξι επιστημονικών κλάδων καταργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, χωρίς προϋποθέσεις».

Ο κ. Πέτσας σχολίασε όμως και ότι «όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή να ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Πράγμα που δεν συνέβη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου
Συνεδριάζει σήμερα το EUCO. Στην ημερήσια διάταξη η δημιουργία ταμείου ανάκαμψης. Οι θέσεις μας είναι γνωστές από την επιστολή που συνυπέγραψε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια.
Θα επισημάνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για τη συνέχιση των ελεύθερων μετακινήσεων.
Η επιτυχία του σχεδίου μας μέχρι σήμερα απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων & θυμάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πληθυσμό. Αυτή η εικόνα είναι για μας θυμίζει γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα.
Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε συνήθειες όπως το πλύσιμο χεριών η αποφυγή επαφών κλπ.
Τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 4 Μαΐου
Τα μέτρα του σχεδίου μετάβασης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι επιστήμονες του προγράμματος τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε, θα λάβουν τα 600 ευρώ.
Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο σύντομο χρόνο είναι λογικό να υπάρχουν και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να διορθώνονται, όπως και έγινε.
Από χτες σε λειτουργία η πλατφόρμα της υβριδικής ΕΡΤ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πλατφόρμες όπως το Netflix.
Φαίνεται πως οι πολίτες αγκαλιάζουν την υπηρεσία της υβριδικής ΕΡΤ. Ήδη έχουν μπει στα σχετικά βίντεο για την ενεργοποίησή της πάνω από 200.000 χρήστες.
Σε ερώτηση αν ο κ. Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μετά την χτεσινή κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης: Ναι.
Σε ερώτηση για το άνοιγμα το σχολείων: Πρέπει να δούμε τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής αν θα αφορά σταδιακό άνοιγμα και αν θα υπάρχει ιεράρχηση στο άνοιγμα της οικονομίας.
για το θέμα των κόκκινων δανείων & τυχόν μη έγκρισης του νέου σχεδίου από την ΕΕ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει plan b, προχωράμε με τον σχεδιασμό που υπάρχει.
Για τη χρήση μασκών απάντησε χτες ο κ.Τσίοδρας. Αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι από τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα χρειαστεί να συμμορφωθούμε και να συνηθίσουμε, αναμένουμε τις οδηγίες των ειδικών.
Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα καταβληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξετάζεται αν μπορούν να διατεθούν και ευρωπαϊκοί πόροι.
Το sms και το έντυπο μετακίνησης είναι πρόθεσή μας να αφαιρεθούν από την καθημερινότητά μας όταν θα εφαρμοστεί η σταδιακή μετάβαση.
σε ερώτηση αν ο κ. Βρούτσης υπέβαλε παραίτηση: Ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/koronoios-parateinontai-os-4-maioy-perioristika-metra