Αλ Τζαζίρα: Ο Ερντογάν ετοιμάζει νέα συμφωνία με Λιβύη – Θέλει να «περικυκλώσει» με βάσεις την Ελλάδα!

Πολλές ήταν οι ειδήσεις που βγήκαν από την συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα (καταριανών συμφερόντων) μεταξύ τούρκων και Αράβων πολιτικών αναλυτών.

Πρώτον ότι η Τουρκία ετοιμάζει σειρά βάσεων στην Λιβύη με τις οποίες θα επιχειρήσει να «περικυκλώσει» στρατηγικά την Ελλάδα και δεύτερον ότι Άγκυρα και Τρίπολη έχουν στα σκαριά νέα συμφωνία με την επίσημη «βούλα» του ΟΗΕ αυτή την φορά.

Ο  Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ [Ömer Faruk Korkmaz] είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για τη νέα συμφωνία, που προετοιμάζεται υπονόησε ότι αυτή θα γίνει με την συμμετοχή  Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αποκατάσταση της κυβέρνησης Βέφακ, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κορκμάζ επεσήμανε ότι πολλές χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στον απόστρατο στρατηγό της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, και την στάση προς την  «διεθνή αναγνωρισμένη» κυβέρνηση «εθνικής συμφιλίωσης» της Τρίπολης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με αυτήν με τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κορκμάζ πρόσθεσε ότι η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου δεν απειλείται από τη Λιβύη ή την Τουρκία, αλλά μάλλον η απειλή προέρχεται εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια από άλλη χώρα (υποδηλώνοντας το Ισραήλ).

Ο Τούρκος ερευνητής τόνισε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση συμφιλίωσης, η μελλοντική Λιβύη να είναι απαλλαγμένη από πραξικοπήματα, με διεθνή υποστήριξη, σημειώνοντας ότι όποιος επιδιώκει να συμμετάσχει στο μέλλον της Λιβύης πρέπει να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία και όχι με άλλους.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει βάσεις στη Λιβύη  – Απειλή για Ελλάδα και Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, ο ερευνητής και πολιτικός αναλυτής Αχμέτ αλ Ανάνι [Ahmed Al-Anani] είπε ότι όταν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, το Κάιρο δεν θα μείνει αδρανές, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν φόβοι στις χώρες της περιοχής και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Τουρκία στη Λιβύη.

Ο Αλ Ανάνι πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα απορρίπτει τη συμφωνία ασφάλειας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, κατηγορώντας την Τουρκία ότι επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη με σκοπό να απειλήσει γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα δύο μηνύματα του Ερντογάν

Από την πλευρά του ο ερευνητής θεμάτων του αραβικού κόσμου και του Ισλάμ, Σαλάχ αλ Καντίρ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε δύο μηνύματα.

Το πρώτο ήταν ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αδρανής και ότι θα κινηθεί επιθετικά στο επόμενο στάδιο για την αποκατάσταση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το δεύτερο είναι ότι θα επιβεβαιώσει με την τρίτη συμφωνία ότι οι προηγούμενες με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο και συνεπώς τυχόν αλλαγές από οποιαδήποτε λιβυκή πλευρά θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Με άλλα λόγια ο Ερντογάν επιχειρεί να προκαταλάβει κάθε πιθανή αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Λιβύης, αποκλείοντας την οποιοδήποτε αλλαγή της υπάρχουσας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Αλ Καντίρι τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία θα εμπλακεί  σε περίπτωση γενίκευσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τον Χαφτάρ και την Αίγυπτο  για να «απελευθερώσει» τη Σύρτη και τις πλατφόρμες πετρελαίου.