Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό! ΄Ολες οι τελευταίες πληροφορίες….

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα γίνει εντός των επόμενων 48 ωρών. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστερήσεων που απλά θα φούντωναν τα σενάρια για πρόσωπα και μετακινήσεις. Εγκυρες πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι θα αλλάξουν 3-4 υπουργοί και αρκετοί υφυπουργοί.

Γιατί ο Μητσοτάκης προανήγγειλε τις αλλαγές από τα Ιεροσόλυμα

Η αρχή του τέλους της πανδημίας, στην οποία μπήκε η χώρα από το ξεκίνημα της εβδομάδας που διανύουμε, ωρίμασε και την ιδέα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που από καιρό είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα Ιεροσόλυμα, όπου πραγματοποίησε την πρώτη έπειτα από τρεις μήνες επίσκεψή του στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «διορθωτικές κινήσεις», δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να δώσει «σάρκα και οστά» στο σύστημα αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών που εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου από το πρώτο διάστημα της εκλογής του στην πρωθυπουργία και την ψήφιση του νόμου για το επιτελικό κράτος.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κοινή γνώμη είχε προϊδεαστεί από τις δηλώσεις του στενότερου συνεργάτη του, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος για πολλοστή φορά λειτούργησε ως προπομπός κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων, η προαναγγελία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε μια μικρή έκπληξη. Και τούτο διότι, ένα 24ωρο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, είχε επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός πάντως στην επαφή του με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουμε στην Ιερουσαλήμ έδειξε σαφώς ότι έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Άνοιξε ουσιαστικά μόνος του το θέμα καθώς εν τη ρύμη του λόγου του, είπε, αναφερόμενος στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι… «είχαν και αυτοί πρόσφατα ανασχηματισμό». Ενώ εν συνεχεία κινήθηκε να αποχωρήσει, «προκαλώντας» τους συνομιλητές του με τη χιουμοριστική έκφραση «ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρει και δεν με ρωτάτε για τον ανασχηματισμό…».

Αμέσως, ωστόσο, κοντοστάθηκε για να πει με την ίδια χιουμοριστική διάθεση: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό…», κάτι που είχε συμβεί στο τέλος του προηγουμένου χρόνου με την πρότασή του για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», συμπλήρωσε με την ίδια παιγνιώδη διάθεση. Στην επιμονή, όμως, των δημοσιογράφων να ρωτούν αν θα γίνει ανασχηματισμός με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο μοτίβο, συμπλήρωσε πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των κυβερνητικών αλλαγών που ετοιμάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο είχε εμμέσως τεθεί και στη διάρκεια των ελληνοϊσραηλινών διαβουλεύσεων. Και έγινε με αφορμή την επισήμανση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνει τρεις τομείς για τους οποίους στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι κατανεμημένοι σε τρία διαφορετικά κυβερνητικά στελέχη.

«Μου βάζεις ιδέες, Κωστή…», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, υπαινισσόμενος ότι θα μπορούσε να αποκόψει αρμοδιότητες από τον κ. Χατζηδάκη.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως, ότι επρόκειτο για ένα «χαριτολόγημα» του πρωθυπουργού και ούτε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα αλλάξει δομή, ούτε ο νυν υπουργός θα μετακινηθεί από τη θέση του.

Πέραν του κ. Χατζηδάκη, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι με την έκφραση «διορθωτικές κινήσεις» υπονοείται αφενός ότι δεν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές και αφετέρου ότι «δεν θα αλλάξουν βασικοί υπουργοί».