Αντισηπτικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα χέρια!

Το πιο συχνό πρόβλημα που δημιουργούν τα αντισηπτικά και η συχνή χρήση τους στα χέρια είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής ενώ λιγότερo συχνά παρατηρείται αλλεργική δερματίτιδα.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που οφείλεται στη συχνότητα χρήσης, αποτελεί το 90% των αντιδράσεων, ενώ η αλλεργική δερματίτιδα, που οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού, αποτελεί το 10% των αντιδράσεων.

Τη χρήση μια απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας μεταξύ των διαστημάτων που χρησιμοποιούμε αντισηπτικά ή σαπούνι προτείνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Δημήτριος Ιωαννίδης, ενώ σε περίπτωση σοβαρότερης βλάβης στο δέρμα, συνιστά στους πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο, ο οποίος θα τους συστήσει τη χρήση κάποιας κορτιζονούχας κρέμας.

Τονίζει, παράλληλα, ότι οι πολίτες για να προστατεύονται από τον κορωνοϊό, πρέπει να χρησιμοποιούν για την καθαριότητα των χεριών τους αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες όπως χλωρίνη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών στο δέρμα.

Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σαπούνια που έχουν μαλακτικό, το οποίο προστατεύει τα χέρια, αλλά και σαπούνια που έχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες,τα οποία όμως αυξάνουν τον κίνδυνο των αλλεργιών.

«Τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι ή να καθαρίζονται με αντισηπτικά, όταν δεν υπάρχει σαπούνι, τόσο συχνά όσο ορίζουν οι οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν σαπούνια που περιέχουν μαλακτικό. Αυτά και καθαρίζουν και προστατεύουν το δέρμα.

Επίσης υπάρχουν και σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Όσο πιο πολλούς αντιβακτηριακούς παράγοντες περιέχουν, τόσο περισσότερο εμπίπτουν στην κατηγορία των αντισηπτικών και αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού και αλλεργιών.

Τα αντισηπτικά προτείνονται για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης νερού και σαπουνιού. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική δερματίτιδα, η οποία οφείλεται σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού.

Σε περίπτωση αλλεργικής δερματίτιδας, ο πολίτης πρέπει να δοκιμάζει ένα άλλο προϊόν. Υπάρχει η δυνατότητα με διάφορες επιδερμικές διαδικασίες, που γίνονται και στο νοσοκομείο και στα ιδιωτικά ιατρεία, να βρεθεί σε τι έχει αλλεργία, αλλά αυτή την περίοδο αυτά τα τεστ δεν γίνονται.

Για την περίπτωση ερεθιστικής δερματίτιδας συνιστάται η χρήση μιας απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας χεριών, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρότερου ερεθισμού θα πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο για να τους συστήσει τη χρήση κορτιζονούχας κρέμας», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.