Απειλεί την Ευρώπη ο Ερντογάν: Οι πρόσφυγες που θα φτάσουν εκεί θα είναι εκατομμύρια

Αιχμές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο που είπε πως «ρίχνουν βόμβες αερίου στους προσφυγες για να τους εκφοβίσουν» – «Η περίοδος που θυσιαζόμασταν μόνο εμείς, έχει τελειώσει» πρόσθεσε σε ομιλία του κόμματός του

Νέες δηλώσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για την επιχείρηση «Ασπίδα Άνοιξης» στη Συρία (την ανακοίνωσε χθες ο Χουλουσί Ακάρ), έκανε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε: «Είπαμε στους Ευρωπαίους πως θα ανοίξουμε τα σύνορά μας και δεν μας πήραν στα σοβαρά. Τώρα που οι πόρτες μας είναι ανοικτές, ήρθε η ώρα να λάβετε κι εσείς το μερίδιο που σας αναλογεί από το φορτίο μας. Μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνα και μας λένε να κλείσουμε ξανά. Όμως τους απαντάμε πως η δουλειά τώρα έχει τελειώσει. Το απόγευμα θα συναντηθώ με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, ενώ θα συναντηθώ και με τη Μέρκελ και την Πέμπτη θα μιλήσω με τον Πούτιν».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασει να αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας και για τη στάση της απέναντι στους μετανάστες: «Τώρα η Δύση θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Βλέπουμε πώς προσπαθούν να τους εκφοβίσουν, ρίχνοντας βόμβες αερίου, όταν βρουν την ευκαιρία. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό στη διεθνή κοινότητα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ανέφερε: «Έχω ζητήσει από την Ευρώπη τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης για πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και χρόνια. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μας προσέφερε ξεκάθαρη στήριξη. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν περάσει στην Ευρώπη από τη στιγμή που ανοίξαμε τα σύνορα, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτός ο αριθμός θα αναφέρεται, σύντομα, σε εκατομμύρια. Τώρα, όλοι ουρλιάζουν επειδή ανοίξαμε τα σύνορα. Ή θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν τις ζωές τους στις χώρες τους ή ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί. Η περίοδος που θυσιαζόμασταν μόνο εμείς, έχει τελειώσει. Κάποιες χώρες που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε εμάς, δεν έχουν κάνει τίποτα στην πράξη για την ειρήνη».

Σχολιάζοντας τις επιχειρήσεις στη Συρία, είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να απογοητεύσουμε αυτούς που πίστευαν πως θα αποτύχουμε. Όμως, αγαπητοί φίλοι, έχουμε εξουδετερώσει 135 τανκς, 22 ένοπλα οχήματα, 45 όπλα, ενώ χθες καταρρίψαμε και δυο αεροσκάφη, μεταξύ άλλων. Το καθεστώς Άσαντ θα πληρώσει το τίμημα. Είμαστε αποφασισμένοι και μπορούμε να συνεχίσουμε, χωρίς να ζητήσουμε άδεια ή υποστήριξη από κανέναν. Θέλουμε να σταματήσουμε τις σφαγές στη Συρία και να έχουμε νικηφόρο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία ή το Ιράν στη Συρία».