Αποκάλυψη: Η άστοχη κίνηση που καθυστερεί για μήνες το πρόγραμμα των Rafale!

Μία «ολιγωρία» όπως την χαρακτηρίζουν κύκλοι του «Ελληνικού Πενταγώνου», εκθέτει όχι μόνο την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου το βράδυ, κατά την διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής έλεγε χαρακτηριστικά: «Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale», βάζοντας στην τελική ευθεία το θέμα απόκτησης των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροποριας.

Μάλιστα, βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών τις επόμενες ημέρες αναμενόταν να επισκεφτεί την Αθήνα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Φλορανς Παρλί προκειμένου να πέσουν οι επιγραφές και να επικυρώσει την συμφωνία, σε μία εκδήλωση που θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Όλα ήταν έτοιμα κι είχε οριστεί ως ημερομηνία άφιξης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας η 22 Δεκεμβρίου (δηλαδή χθες) και στις 23 Δεκεμβρίου (δηλαδή, σήμερα) θα έπεφταν οι υπογραφές.

Όμως, ενώ από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεξαν όλες οι διαδικασίες με ταχύτητα φωτός – με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει συγκροτήσει «ομάδα κρούσης» ειδικά για τον σκοπό αυτό, να τρέξει δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που κολλούσαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται ότι ορισμένοι τορπίλισαν την διαδικασία. .

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ΓΔΑΕΕ ορισμένοι κύκλοι πίστεψαν ότι μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή από την ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα να εκθέσουν την κυβέρνηση απέναντι στην σύμμαχο Γαλλία!

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέσυραν το υπουργείο με την άποψη ότι “δεν χρειάζεται η Σύμβαση για τα Rafale να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο” και αρκούσε “να πάει από την Βουλή, με την κύρωση του σχετικού νόμου”. Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος και έβαλε μπλόκο στην «κακή συνεννόηση πριν αυτή εξελιχθεί σε φιάσκο».

Αυτός είναι και ο λόγος που την Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρουσίασαν το πρόγραμμα των Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ως νέα πιθανή ημερομηνία εισαγωγής της “Σύμβασης των Rafale” για κύρωση στην Βουλή προκρίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αυτό, όμως, εξαρτάται εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις παρατηρήσεις που θα κάνει επί του κειμένου και από την συμφωνία με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, της οποίας το πρόγραμμα θα πρέπει να επιτρέψει την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Επιπλέον, αυτή τη φορά για να οριστεί ραντεβού θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι έχει απαλειφθεί κάθε πιθανότητα νέας έκπληξης.

Πληροφορίες από γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για εκνευρισμό από κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης εξαιτίας του «ερασιτεχνισμού» που εκπέμπει ο χειρισμός της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν «δόθηκε μάχη με τον χρόνο και ασκήθηκε υπέρμετρη πίεση προς την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας για να βρεθούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale».

Όμως, τα απόνερα από την «ολιγωρία» για την «Σύμβαση των Rafale» δεν σταματούν εκεί, αφού επηρεάζεται κι όλος ο σχεδιασμός εκπαίδευσης αλλά και παραλαβής των μαχητικών στην χώρα μας. Εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα και κυρωθεί η αγορά των μαχητικών από την Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου, η αναχώρηση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας για εκπαίδευση μετατίθεται για τα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό συνεπάγεται και την καθυστέρηση παραλαβής των πρώτων Rafale, αφού ο Αύγουστος «δεν υπάρχει» για την Γαλλία, δεδομένου ότι είναι ο μήνας αδειών και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί. Άρα, οι πληροφορίες που έφεραν το τέλος Ιουνίου ως την πιθανή ημερομηνία παραλαβής των πρώτων γαλλικών μαχητικών, «διαγράφεται» από το καλεντάρι. Πλέον το βάρος δίνεται να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση κι αν είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο να παραληφθούν τα πρώτα 6 μαχητικά του τύπου.