ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ… Μπλόκο Δένδια σε αναγνώριση «Μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα! ΔΕΙΤΕ τι απάντησε σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου! (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Διευκρινήσεις για τη χρήση του όρου «Μακεδονική γλώσσα» αλλά και για το ενδεχόμενο διδασκαλίας της στην χώρα μας δίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Αφορμή για την ερώτηση του Κ. Βελόπουλου στάθηκε η πρωτοβουλία σωματείου με την επωνυμία «ΑΜΚΕ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ» (Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας) να διοργανώσει δωρεάν μαθήματα μακεδονικής γλώσσας μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας.

Ο υπουργός Εξωτερικών στην γραπτή απάντησή του διευκρινίσει ότι «ως προς τη γλώσσα της βορείου γείτονος, η Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνει ότι αυτή (η γλώσσα) ανήκει στην ομάδα των Νοτίων Σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την ελληνική κληρονομιά της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αυτά ισχύουν για τη γειτονική χώρα και τους πολίτες της. Το ποιες γλώσσες διδάσκονται στη δική μας χώρα είναι θέμα που διέπετε από τους ελληνικούς νόμους.

Προσθέτει όμως με νόημα πως «στην περίπτωση που επιχειρηθεί διδασκαλία της ανωτέρω γλώσσας από ιδιωτικό φορέα, ο φορέας αυτός θα πρέπει να πληροί απολύτως, όπως και κάθε άλλος αντίστοιχος, τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία διατάξεις. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”».

Ο κ. Δένδιας όμως στέλνει και μήνυμα στην γειτονική χώρα ενόψει παραβιάσεων της συμφωνίας των Πρεσπών:

«Η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, σύμφωνα με την τεθείσα από την Ε.Ε. αιρεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλήρης και συνολική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη» για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «η τήρηση όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εργαλείο απαραίτητο, προκειμένου να απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία».

newsbreak.gr

Δείτε την απάντηση εδώ