Αποκαλύψεις Βελγίδας Υπουργού: 1 δις ευρώ θα δαπανήσει το Βέλγιο (αντίστοιχο πληθυσμό με Ελλάδα) για τα εμβόλια!

Το “μυστικό” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές στις οποίες συμφώνησε να αγοράσει τα εμβόλια από τις εταιρείες, αποκάλυψε Βελγίδα υπουργός αναρτώντας στο Twitter της τον τιμοκατάλογο, αναφέρει το Politico και η Κομισιόν βγήκε στα “κάγκελα” μιλώντας για απόρρητο ενώ ιδιαιτέρως ενοχλήθηκε ο εκπρόσωπος της Pfizer!

« Θα ήθελα να είμαι διαφανής ίσως λίγο πιο διαφανής », δήλωσε η Υπουργός Eva De Bleeker..

Την Παρασκευή στο Twitter της υπουργού δεν παρέμενε παρά αυτή η διαπίστωση : « ορίστε τα γεγονότα: 33,5 εκατομμύρια εμβόλια θα αγοραστούν αυτή τη χρονιά έναντι 279 εκατομμύρια euros ».

Ένα άλλο ποσό 500 εκατομμυρίων θα διατεθεί, αυτή τη φορά από τον προϋπολογισμό του 2021, για μελλοντικές αγορές εμβολίων.(σσ. Δηλ. μιλάμε κοντά για 1 δις ευρώ θα κοστίσει στον πληθυσμό του Βελγίου που είναι αντίστοιχος της Ελλάδας περί τα 10.000.000.)

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ
Johnson & Johnson: 6,94 ευρώ (8,50 δολάρια)
Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ
BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ
CureVac: 10 ευρώ
Moderna: 14,69 ευρώ (18 δολάρια)

Κομισιόν: Πρέπει να υπάρχει εμπιστευτικότητα στα στοιχεία για τις τιμές των εμβολίων

“Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι’ αυτή την περίπτωση” σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας ότι ” Ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι”.

“Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται” επισήμανε.