Από τι προήλθε το μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι Αττική και Πελοπόννησο – Πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι χωρίς ρεύμα! (ΒΙΝΤΕΟ)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 7/2-23:09): Στο σκοτάδι βυθίστηκαν το βράδυ της Κυριακής περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, εξαιτίας έκρηξης και φωτιάς σε υπόσταθμο υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.

Ένα βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή μέσα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στον Ασπροπυργο ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη.

Συνολικά πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας εκτιμάται πως δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα.

 Στο Mega μίλησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, κ. Πετράκης.

«Το πώς ξεκίνησε το ερευνά το ανακριτικό μας τμήμα. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει σβήσει. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Δώσαμε μεγάλη μάχη, απασχολήθηκαν αρκετοί πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Η φωτιά ήταν σε κάποιο μετασχηματιστή. Την αντιμετωπίσαμε, ρίξαμε και αφρό, η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν δεδομένη λόγω των υγρών λαδιών και καυσίμων που καίγονταν. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να απαντήσω για το νέφος, αλλά κάθε καύση που γίνεται σε σκουπίδια, ή λάδια, ελλοχεύει κινδύνους. Πρέπει να γίνουν μετρήσεις», είπε ο κ. Πετράκης.

Η ηλεκτροδότηση του Συστήματος Μεταφοράς σε Αττική και Πελοπόννησο αποκαταστάθηκε ταχύτατα, χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον Διαχειριστή.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική η λειτουργία του δικτύου επανήλθε εντός 40 λεπτών και στην Ανατ. Πελοπόννησο εντός 55 λεπτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν κινδύνευσαν ζωές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ωστόσο, δεκάδες κλήσεις δέχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ από πολίτες που χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου κατ’ οίκον.

Λόγω της διακοπής ρεύματος οι πολίτες ζητούσαν βοήθεια ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των συσκευών οξυγόνου για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Διακοπή ρεύματος από τις 22:50  σε αρκετές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου και των νησιών του Αργοσαρωνικού που οφείλονται σε έκρηξη και σε φωτιά που ακολούθησε σε υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.

Ερευνάται η αιτία που προκάλεσε το lockdown στον Ασπρόπυργο, σε μία περιοχή όπου πρόσφατα υπήρξαν λαϊκές εξεγέρσεις κατά του ασφυκτικού lockdown που έχει προκληθεί στην περιοχή.

Η βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης «Κουμουνδούρος» του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο είναι η αιτία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εκτεταμένων περιοχών στην Αττική και την Πελοπόννησο. Στην περιοχή επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ το ρεύμα επανήλθε στο κέντρο της Αθήνας, Παγκράτι, τον Σταθμό Λαρίσης και τη Γλυφάδα.

Σε Υμηττό και Άγιο Δημήτριο η διακοπή κράτησε για μισή ώρα. Ωστόσο σε άλλες περιοχές, όπως το Κερατσίνι, το ρεύμα άργησε να επανέλθει.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Κόρινθος έχει προβλήματα ηλεκτροδότησης. όπως και η Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Αίγινα, Πόρο, Τροιζηνία, και υπάρχουν αναφορές για διακοπή ρεύματος σε Καλαμάτα, Άργος και Τρίπολη.

Ο σταθμός όπου παρουσιάστηκε η βλάβη τροφοδοτεί την Αττική και την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπλακ άουτ προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε σε υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο. Φαίνεται πως η βλάβη αφορά στο κέντρο υπερυψηλής τάσης στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Λίγα λεπτά αργότερα, η ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αποκαταστάθηκε σε ορισμένες περιοχές, όπως τα Λιόσια, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για πολλές εκρήξεις στην περιοχή του Ασπροπύργου, εκεί όπου εκδηλώθηκε η φωτιά. Η λάμψη από την έκρηξη στον υποσταθμό ήταν ορατή σε αρκετά χιλιόμετρα.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε για το συμβάν ο ΑΔΜΗΕ:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε, στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο.