Αρχηγός Στόλου Λιβύης: «Θα βυθίσουμε μέχρι και τα τουρκικά γεωτρύπανα»

Ο φιλέλληνας ναύαρχος του Λιβυκού στόλου «χτύπησε» και πάλι. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Φαράζ αλ Μαχντάουϊ προχώρησε για ακόμη μία φορά σε εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Μετά τη δήλωσή του ότι «έχω λάβει εντολές να βυθίζω τα τουρκικά πλοία», ο Φαράζ αλ Μαχντάουϊ διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε πλοίο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνεται προς τις πόλεις της δυτικής Λιβύης, ιδίως τη Μισράτα και την Τρίπολη, ο λιβυκός στόλος σε συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, θα επεμβαίνει αμέσως.

Ο Φαράζ αλ Μαχντάουϊ υποστηρίζει ότι «ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ έχει τη δύναμη να εξολοθρεύσει κάθε απειλή κατά της χώρας και κάθε στόχο που θέλει να σταθεί εμπόδιο στην απελευθέρωση της πρωτεύουσας Τρίπολης από τις πολιτοφυλακές των τρομοκρατών», όπως ανέφερε.

Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης δήλωσε ότι δεν είναι δύσκολο για το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία να βυθίσουν αυτά τα πλοία, ωστόσο υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να τα σταματήσουν.

«Σταματώντας αυτά τα ύποπτα πλοία θα αποδείξούμε στον κόσμο πόσο σοβαρές είναι οι προειδοποιήσεις μας. Επιπλέον, θα αποκαλύψουμε πόσο σοβαρές ήταν οι συνομιλίες της Τουρκίας με τον Σάραζ σχετικά με την αποστολή στη Λιβύη όπλων και τρομοκρατών. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρομοκράτες υπάρχουν και τζιχαντιστές. Για εμάς ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της συμφωνίας της Τουρκίας με τον Φαγέζ ες Σαράζ ήταν αυτό. Γιατί εξασφαλίζει στην Άγκυρα μία νέα δίοδο για μεταφορά όπλων και τρομοκρατών. Κι αυτό απειλεί την προέλαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη», υποστήριξε ο Λίβυος ναύαρχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο Χαφτάρ δεν ελέγχει όλες τις ακτές της Λιβύης, «ωστόσο, αυτό μην κάνει κάποιους να υποτιμήσουν τις δυνατότητες της Λιβύης, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε απειλή», όπως είπε.

«Θα βυθίσουμε ακόμη και τουρκικά γεωτρύπανα»
Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης τόνισε πως «η Τουρκία έκανε μια συμφωνία με τον Φαγέζ ες Σαράζ για να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες που δεν ελέγχει καν. Τα θαλάσσια όρια στην ανατολική πλευρά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του πολεμικού ναυτικού του Χαφτάρ», επομένως όποιο πλοίο πλησιάσει, ακόμη και γεωτρύπανο θα το βυθίσουν.

«Εκτός από την πίστη μας στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, έχουμε προειδοποιήσει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ή να βυθίσουμε οποιοδήποτε πλοίο που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια βασιζόμενοι στην πείρα και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας. Πλοία γεμάτα με όπλα ή τρομοκράτες, γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα αποτελέσουν θεμιτό στόχο του στόλου μας», υπογράμμισε ο Μαχντάουι, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Χαφτάρ βρίσκεται λίγο μόνο χιλιόμετρα από την Τρίπολη, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση Σαράζ.

«Οι οδηγίες σχετικά με τη συμμόρφωση προς τους στρατιωτικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο είναι σαφείς. Δεν είμαστε μισθοφόροι ή πειρατές που βυθίζουν πλοία που περνούν νόμιμα χωρίς να κοιτάζουμε από πού προέρχονται. Ελέγχουμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Λιβύης και νότια του νησιού Τικρίτ. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει πλοίο, επειδή ξέρουν ότι ελέγχουμε την περιοχή. Παρακολουθούμε στενά όλες τις θαλάσσιες διόδους και όλα τα άλλα κανάλια που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά πλοία προσπαθώντας να φτάσουν σε εμάς».

Ο Φαράζ Αλ Μαχντάουϊ δήλωσε ότι ο ρόλος του πολεμικού ναυτικού δεν περιορίζεται στην προστασία των ακτών. «Οι πεζοναύτες συμμετέχουν ακόμη και στην πολιορκία της Τρίπολης. Όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε να προελαύσουμε στην καρδιά της πρωτεύουσας, όλες οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ενέτειναν τις επιθέσεις τους. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο κοντά στην Τρίπολη, ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζει τη στρατηγική για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του άμαχου πληθυσμού», σημείωσε.

Sigmalive