Αυτά τα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του προς τους πολίτες για τον κορωνοϊό και το lockdown, εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του.
Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί

Καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μέχρι χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν αντί για 534, 800 ευρώ για το διάστημα που θα βρίσκονται σε αναστολή

Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30 Απριλίου 2021

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ασφαλιστικών και φορολογικών και η πληρωμή τους στο τέλος της ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων στην εφορία το Νοέμβριο και μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δανείων έως το τέλος του έτους.

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν.

Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους όπως τον Απρίλιο.

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% και το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που είναι σε αναστολή εργασίας.

Για το Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους το 1/2 της αξίας τους.

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

-Θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

Το 50% της «χασούρας» από ενοίκια θα επιστρέφει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες:  Το κράτος θα καλύπτει το 50% και όχι το 30% της απώλειας από υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων τον Νοέμβριο, αλλά και ότι θα τους τα καταβάλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτητη, αντί για συμψηφισμό με μελλοντικούς φόρους.

Το μέτρο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταιϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι το κέντρο θα κοστίσει στον Κρατικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Στις 18:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.