Α.Τσίπρας: «Να αναστείλουμε το ν/σ για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ μέχρι να δούμε έμπρακτη αμερικανική στήριξη» (BINTEO)

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αναστολή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, «μέχρι οι ΗΠΑ να εκφράσουν ξεκάθαρη στήριξη» και πρότεινε ομολογουμένως κάτι πολύ λογικό και σύμφωνο με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Είπε μάλιστα το αυτονόητο, ότι «Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους» κάτι που στην ελληνική περίπτωση σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι το λιγότερο είδος γεωπολιτικού ανέκδοτου.

Η  Ελλάδα είναι ο ορισμός του «δεδομένου» με τα γνωστά αποτελέσματα.

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για τις εξελίξεις. Εξέφρασα την ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη.

«Εξέφρασα την ανησυχία για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», τόνισε.

«Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Ο κος Μητσοτάκης προσυπέγραψε αλλά έκανε το αντίθετο: έδωσε όσα είχε να δώσει πριν ζητήσει όσα δικαιούνταν να πάρει.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει.

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδα μέχρι να εκφραστεί ξεκάθαρη στήριξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την αύξηση της αμυντικής ισχύος αλλά ζητά τεκμηρίωση για τους σχεδιασμούς».

Πράγματι οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας αρνούμενες κατηγορηματικά να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας απέναντι στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τις βάσεις.

Μόνο που οι διαπραγματεύσεις για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ άρχισαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, εκτός αν θέλει να μας πει ο κ.Τσίπρας ότι εκείνου του έδιναν εγγυήσεις ασφαλείας οι ΗΠΑ και τις πήραν πίσω όταν ανέβηκε η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Έστω και έτσι όμως αν και αν ήταν κυβέρνηση πολύ αμφιβάλουμε ότι θα προχωρούσε σε μια τέτοια δήλωση, τουλάχιστον αυτή την στιγμή εκφράστηκε πολύ λογικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.