Δήλωση βόμβα του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αγκυρα: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία»

Αναφορικά με τις εξελιξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Παλιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα.

Σημειώνοντας πως η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο κατεγράφη, για πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90, καθώς ο πρώτος ταμιευτήρας φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε το 1996, ο Faed Mustafa ανέφερε ότι «Αυτή η περιοχή είναι η περιοχή του ταμιευτήρα Marine. Δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο εδώ μέχρι σήμερα λόγω των ισραηλινών πιέσεων. Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε να εργαστούμε στην ακτογραμμή, το απέτρεψε».

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και για το θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

Παράλληλα, ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Dr. Χασάν Ουνάλ, δήλωσε πως η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, με το αιτιολογικό πως μια τέτοια συμφωνία θα συνεισφέρει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους. Ο Ουνάλ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία στα ΗΕ, κάτι που θα συνιστά καταχώρηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.