Δίκη Χρυσής Αυγής: «Απολογία» της εισαγγελέως στους δικηγόρους υπεράσπισης!

Με την «απολογία» της εισαγγελέως προς τους…δικηγόρους υπεράσπισης άρχισε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Φραστική επίθεση κατηγορούμενου σε φωτορεπόρτερ.

Η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής κυρία Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα της αντίδρασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών.

Με όσα είπε η εισαγγελέας έδειξε ότι παραμένει πιστή στην αρχική της τοποθέτηση και στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Χθες η εισαγγελέας μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων πρότεινε την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Επεισόδιο με κατηγορούμενο Δίκη Χρυσής Αυγής: «Απολογία» της εισαγγελέως στους δικηγόρους υπεράσπισης!

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά μετά την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου.

Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει αρκετά και ίσως με αυτή να κλείσει η σημερινή συνεδρίαση. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι μάλλον οι ποινές θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους είναι ίσως το σημαντικότερο στη διαδικασία, μετά την απόφαση για καταδίκη. Γιατί τα ελαφρυντικά είναι που θα κρίνουν το ύψος των ποινών.

Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής, Παππάς και Ματθαιόπουλος, η ποινή είναι από 5 έως 15 χρόνια. Αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μπορεί να είναι από 2 έως 8 χρόνια.

Αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων, οι δικαστές θα συνεδριάσουν ξανά και μετά θα ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Αφού ανακοινωθεί η πρόταση για τα ελαφρυντικά, θα ξεκινήσει η διαδικασία των ποινών. Η εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή της και μετά θα πάρουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης. Και αφού ολοκληρωθούν κι αυτές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασιστεί αν οι ποινές που θα επιβληθούν να εκτελεστούν με αναστολή ή όχι. Και γι’ αυτό θα υπάρξει πρόταση της εισαγγελέως και αγορεύσεις των δικηγόρων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και σήμερα
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Αστυνομία και σήμερα στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 06:00 η κυκλοφορία οχημάτων, στις εξής οδούς:

– Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

– Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα 
«Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχουμε συστήσει, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις και σύντομα θα τις φέρουμε στην Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καθώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ο Κ. Τσιάρας ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής για την Παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του, εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019, «με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές». Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε, γίνεται «για να καλύψει το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε αλλάζοντας τον Ποινικό Κώδικα, καθώς ισχύει πάντα ο ευνοϊκότερος νόμος». Τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τροποποιήσεις που έκανε πριν το καλοκαίρι στον ΠΚ, είχε επαναφέρει τις παλαιότερες και πιο αυστηρές διατάξεις, πάλι η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε με τις ηπιότερες που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ψήφισε την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, «τότε η ΝΔ και όλος ο νομικός κόσμος είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα είχε στην απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε πως ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αποκλειστεί η δυνατότητα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάτι στο οποίο, όπως επισήμανε, συμφώνησαν τελικά και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με τις δικές τους τροπολογίες, παρ όλο που το πρωί εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι εκλογές δεν θα γίνουν αύριο, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, συνεπώς υπάρχει χρόνος για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με ταυτόχρονες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στον Ποινικό Κώδικα. Καθώς «τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία, αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του ΠΚ. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και ευθύνη». Απευθυνόμενος δε, στον ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουμε σοβαροί και να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και να μην προσπαθούμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι. Εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή του ΠΚ ανοίξατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε τώρα υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος».

Την βούληση της κυβέρνησης να φέρει σύντονα νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα, ώστε να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας.