Δίκη Χ.Α: Η ώρα των αναστολών! Ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή…

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής επί του κρίσιμου ζητημάτων των αναστολών στην εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση.

Από την απόφαση που θα λάβει για το ζήτημα αυτό το δικαστήριο, θα εξαρτηθεί και αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στο φυλακή μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν χθες ή θα αφεθούν ελεύθεροι με η χωρίς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού ανακοίνωσε την τελική απόφασή του για τις ποινές, άρχισε να εξετάζει το θέμα των αναστολών. Ήδη, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπέρ του καταδικασθέντα σε 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες Ιωάννη Άγγου (υπόθεση ανθρωποκτονίας Παύλου Φύσσα), ο οποίος υποστήριξε το αίτημα περί αναστολής που υπέβαλλαν νωρίτερα οι συνήγοροι του καταδικασθέντα.

Μάλιστα οι καταθέσεις μαρτύρων υπέρ καταδικασθέντων που ζητούν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων, το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου για αναπτύξει την πρότασή της επί του ζητήματος της αναστολής. Ακολούθως θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να λάβει την απόφασή του. Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση των δικαστών για το θέμα των αναστολών στις ποινές να ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει με την απόφασή του κάποιους από τους καταδικασθέντες στη φυλακή (δεν χορηγήσει δηλαδή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους), τότε εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονται στο ακροατήριο ή δεν εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές θα τα αναζητήσει η αστυνομία.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αστυνομικοί με την αντίγραφο της απόφαση που μπορεί να εκδώσει το δικαστήριο περί μη αναστολών στις ποινές, θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγηθούν στην φυλακή. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν σύμφωνα και με τις ποινές που επιβλήθηκαν χθες από το δικαστήριο ότι εφόσον δεν δοθούν αναστολές ο μέσος χρόνος παραμονής στη φυλακή των καταδικασθέντων θα είναι τα 4 με 5 έτη, με εξαίρεση βεβαίως τον Γιώργο Ρουπακιά στο οποίο έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 14 έτη κάθειρξη.

Οι ποινές

Αναλυτικά, χθες το δικαστήριο επέβαλλε σε όσους καταδικάσθηκαν για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον Ν. Μιχαλολιάκο τις εξής ποινές: Νικ. Μιχαλολιάκος 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Ιωάννης Λαγός 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, Ηλίας Κασιδιάρης 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Γιώργος Γερμενής 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Χρήστος Παππάς 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, Ηλίας Παναγιώταρος 13 έτη κάθειρξη και Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 έτη κάθειρξη.

Ακόμη στους πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Παναγιώτης Ηλιόπουλος 7 έτηΝίκος Κούζηλος 7 έτη, Ελένη Ζαρούλια 6 έτη, Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 έτη, Αντώνης Γρέγος 6 έτη, Δημήτρης Κουκούτσης 6 έτη, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης 6 έτη.
Στους πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό, επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος 5 έτη κάθειρξη, Μιχάλης Αρβανίτης 5 έτη κάθειρξη, Ευστάθιος Μπούκουρας 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, Νίκος Μίχος 6 έτη κάθειρξη.

Για την ανθρωποκτονία Φύσσα οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:

Γιώργος Ρουπακιάς

Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος:

9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος:

7 έτη

Δήμου Γιώργος:

7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος

9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.

9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.

9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.

9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.

Για παράνομη Οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επι τριετία

Σκάλκος Γ.

7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.

9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.

6 έτη

Τσαλίκης Λέων

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ.

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ.

9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ.

7 έτη κάθειρξης

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών έχουν ως εξής:

Αγριογιάννης Δημ.

7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος

7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας

7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος

7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής

Πυρηνάρχης περάματος

10 έτη και 24 μήνες

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Κυριάκος Αντωνακόπουλος

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης

6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Για τους κατηγορούμενους μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Νικ. Αποστόλου

7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης

5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον.

6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς

6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου

6 έτη

Βενετία Πόπορη

7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βασ. Σιατούνης

6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος

6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος

6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας

6 έτη κάθειρξη

Τέλος, ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν σε τέσσερις καταδικασθέντες ανάμεσά τους και η σύζυγος Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή. Ακόμη ποινές με αναστολή στους: Θεοδ. Στέφα 17 μήνες με τριετή αναστολή, Θεώνη Σκαρπελη 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή και Αναστάσιο Χίλιο 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.