ΔΕΙΤΕ τί συζητήθηκε για τους ΕΜΘ – ΕΠΟΠ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή! (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνάντηση η ΠΟΜΕΝΣ , με τα του Προέδρου της και αντιπροσωπείας ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, παρουσία και του Οικονομικού Συνεργάτη κ. Ηλία Νατσιούλα, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας  Κο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στην θεσμική αυτή συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν θέματα που απασχολούν τα στελέχη που προέρχονται από τους θεσμούς ΕΜΘ και ΕΠΟΠ.

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν στον κ. Υφυπουργό για τους συναδέλφους προερχομένων του θεσμού των ΕΜΘ ήταν τα ακόλουθα:

i)                    Βάση του ψηφισμένου νόμου  Ν.4609/19  και τις τροποποιήσεις που υιοθετεί στην ιεραρχική και μισθολογική εξέλιξη των Στελεχών και δη των μονίμων εξ εθελοντών στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων κλάδων, τονίσαμε τις αδικίες που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται με τα Στελέχη της σειράς 1985 που εντός του έτους 2020 αποστρατεύονται δίχως να έχουν απολαύσει των διατάξεων του ως άνω αναφερόμενου νόμου, καθώς και των υπολοίπων σειρών έως το 1989 που προάγονται στον επόμενο βαθμό.

ii)                  Θίξαμε μείζονα θέματα που προκύπτουν από τις εν λόγω ρυθμίσεις και δη   α) την αναδρομική προαγωγή των σειρών 1985 – 1986 -1987 – 1988 – 1989 στον βαθμό Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων κλάδων από την ημερομηνία συμπληρώσεως των τριάντα ετών (5 ως ανθυπασπιστές) ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης των προβλεπομένων ετών για προαγωγή στο βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων, β) την αναδρομική μεταφορά στη  «Β» μισθολογική κατηγορία των τάξεων 1985 (Β6) – 1986 (Β6) – 1987 (Β6) – 1988 (Β7) – 1989 (Β8), άνευ αναδρομικών οικονομικών αποδοχών και γ) θέματα που αφορούν τα απαιτούμενα προσόντα για τις προαγωγές των προαναφερομένων (σχολεία εκπαίδευσης – χρόνος διοικήσεως).

iii)                Επανήλθαμε στο θέμα των μεταταγέντων ΕΜΘ και συγκεκριμένα για τον συνάδελφο που αποστρατεύεται τέλος του έτους, ζητώντας την παραμονή του στην ενεργό υπηρεσία. Με ιδιαίτερη χαρά, ο κ. Υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εντολή να παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία, μέχρι την θετική επίλυση του ζητήματος.

iv)                Κατατέθηκε πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορά στην καταβολή των διπλών εισφορών (2%)

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν στον κ. Υφυπουργό για τους συναδέλφους προερχομένων του θεσμού των ΕΠΟΠ ήταν τα ακόλουθα:

i)                    Αναδείξαμε το σοβαρό θέμα των ηλικιακών ορίων και την αυτεπάγγελτη αποστρατεία τους σύμφωνα με τον νόμο 445/1974. Ο κ. Υφυπουργός αφουγκράστηκε τον προβληματισμό και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει ενδελεχώς.

ii)                  Αναφερθήκαμε στην βαθμολογική εξέλιξη που έχει συνάφεια με τον αποστρατευτικό βαθμό.