Δημήτρης Λιγνάδης: Προετοιμάζει την υπεράσπισή του αναμένοντας τις δικαστικές εξελίξεις

Η γυναίκα – μυστήριο που τον καίει με την κατάθεσή της και η πρώτη καταγγελία για βιασμό ανηλίκου που δεν έχει παραγραφεί

Ως μία σημαδιακή μέρα για το εγχώριο κίνημα #MeToo, που εισέβαλε σαρωτικά πριν μερικές εβδομάδες στην ελληνική πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας τα σκοτεινά πρόσωπα δημοφιλών προσώπων του ελληνικού θεάτρου πίσω από το καθωσπρέπει προσωπείο τους, θα γραφτεί στην ιστορία η χθεσινή. Η πιο σοβαρή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που βγήκε στην επιφάνεια, αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, πήρε πλέον οριστικά και επίσημα το δρόμο της δικαιοσύνης σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής κάθαρσης σε έναν χώρο που φαίνεται πως έκρυβε, για δεκαετίες ολόκληρες, πολλά ένοχα μυστικά χρησιμοποιώντας μάλιστα ως κάλυψη και μέσο αντιπερισπασμού την διαχρονική αξία της τέχνης.

Τυχαίο ή όχι δεν μπορεί κανείς να μην σταθεί στο γεγονός ότι την ώρα που η Λίνα Μενδώνη αποκήρυσσε, για πρώτη φορά δημόσια, τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου καταγράφονταν από τις εισαγγελικές αρχές σημαντικότατες μαρτυρίες οι οποίες φέρονται να είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της έρευνας που διενεργείται για εκείνον με στόχο την αποκάλυψη πιθανών αξιόποινων πράξεών του. Ενώ λοιπόν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Αθλητισμού τασσόταν εναντίον του κάνοντας λόγο για έναν «επικίνδυνο άνθρωπο» που την εξαπάτησε χρησιμοποιώντας την υποκριτική του δεινότητα, κατέφθανε, υπό άκρα μυστικότητα, στο γραφείο του εισαγγελέα μια μάρτυρας – κλειδί η οποία παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η ίδια θύμα του, γνώριζε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικές με τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.

Λίγη ώρα πριν, εξάλλου, είχε κατατεθεί μία ακόμη, η τρίτη κατά σειρά, μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον του άλλοτε ισχυρού εκπροσώπου του ελληνικού θεάτρου από έναν άνδρα ο οποίος τον κατηγορεί πως τον βίασε όταν βρισκόταν σε ηλικία μόλις 14 ετών. Η συγκεκριμένη μήνυση κρίνεται καθοριστική καθώς είναι η μόνη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που αναφέρεται σε περιστατικό το οποίο συνέβη το 2010 άρα τα αδικήματα που καταγγέλλονται δεν έχουν παραγραφεί. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που πιθανολογείται πως θα υπάρξουν άμεσα ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις όσον αφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης πάντως επέλεξε χθες να κάνει μια σύντομη δήλωση στα περισσότερα ΜΜΕ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «το αν είναι επικίνδυνος θα το αποφασίσουν οι θεσμοί», πως «δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του κάποια καταγγελία» αλλά και ότι «δεν κρύβεται» καθώς βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνει, μαζί με τον δικηγόρο του, την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν όταν του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί πολύ σύντομα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται πλέον μόνος απέναντι στις σοβαρότατες καταγγελίες που τον βαρύνουν αλλά και πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που άλλοτε τον χειροκροτούσε, στέκεται πια απέναντί του ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του.