Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Ισόβια στον 28χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου

Ομόφωνα ένοχος για το σύνολο των κατηγοριών που τον βάρυναν, κρίθηκε ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον.

Η επταμελής έδρα, τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου, με δεδομένο τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρικές καταθέσεις κατά την ακροαματική διαδικασία, καταδίκασαν αργά σήμερα το απόγευμα, τον 28χρονο Ιωάννη Παρασκάκη από τον Ταυρωνίτη Χανίων, σε: “Ισόβια κάθειρξη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 13 χρόνια για το βιασμό και 4 μήνες για την οπλοκατοχή”.

Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Ο καταδικασθείς θα οδηγηθεί εκ νέου στις φυλακές Τριπόλεως για την έκτιση της ποινής του.

Νωρίτερα ο 28χρονος ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγγνώμη ενώ έδωσε εντολές άλλες συνθήκες θανάτου της 60χρονης μοριακής βιολόγου σε σχέση με όσα είχε καταθέσει προηγουμένως.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ζητώ συγγνώμη για το κακό που έχω προκαλέσει σε όλους. Ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και μέσα από τη φυλακή, αλλά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Ό,τι έγινε ήταν ατύχημα, δεν έγινε εκ προμελέτης».

Υποστήριξε ότι χτύπησε κατά λάθος, με το αυτοκίνητό του, την άτυχη βιολόγο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σκοπό να τη σκοτώσει, ωστόσο, την οδήγησε στη γερμανική στοά στο Μάλεμε, όταν κατάλαβε ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά.

«Εκείνη την ημέρα, μία καθημερινή ημέρα, όπως όλες οι ημέρες, πήγα στην περιοχή του Ταυρωνίτη, προκειμένου να προμηθευτώ ξύλα για κατασκευές για το πανηγύρι. Το μεσημέρι αποφάσισα να φύγω. Έκανα βόλτα με το αυτοκίνητο τη διαδρομή που μου αρέσει. Είδα τη γυναίκα αυτή, όμως δεν αισθάνθηκα κάτι περίεργο εκείνη τη στιγμή. Δεν έδωσα σημασία.

Έκανε τζόκινγκ, στην άκρη προς τη μέση του δρόμου, δεν πρόλαβα να σταματήσω και έπεσα πάνω της. Μια φορά την ακούμπησα στο πόδι με το αυτοκίνητο και εκείνη εγκλωβίστηκε κάτω από το αμάξι. Ήθελα να την απεγκλωβίσω και έτσι έκανα πίσω το αμάξι. Εκείνη στιγμή είδα την κατάσταση στην οποία ήταν και πίστεψα ότι δεν θα μπορέσει να ζήσει, είχε κοπεί το αυτί της, ήταν βαριά τραυματισμένη.

Δεν είχα μαζί μου κινητό, ήταν στο σπίτι και φόρτιζε. Εκείνη τη στιγμή είχα θολώσει, δεν μπορούσα να τη βλέπω σαν εικόνα. Την έβλεπα σαν ετοιμοθάνατη. Δεν ήθελα να την εγκαταλείψω γιατί θα με συλλάμβαναν. Δεν ήθελα να τη βάλω στο κάθισμα του συνοδηγού γιατί θα γέμιζε αίμα, και δεν μου άρεσε σαν εικόνα. Γι’ αυτό την έβαλα στο πορτ-μπαγκάζ.  Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το Μάλεμε, άκουγα μόνο θορύβους και μουγκρητό από εκείνη. Δεν άκουγα λέξεις.

Όταν έφτασα στο Γερμανικό καταφύγιο, έβαλα το αυτοκίνητο κοντά στην τρύπα του αεραγωγού. Προτού τη ρίξω, έπιασα το σφυγμό της και αντιλήφθηκα πως είχε αρχίσει να παγώνει. Τότε κατάλαβα πως είχε πεθάνει. Ήξερα ότι θα περνούσαν λίγες μέρες μέχρι να συλληφθώ και ήθελα να τις περάσω με την οικογένειά μου».

Δεν παραδέχτηκε ότι υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση

Ο κατηγορούμενος δεν παραδέχτηκε ενώπιον της Έδρας πως υπήρξε σεξουαλική επαφή μεταξύ του ίδιου και της άτυχης βιολόγου. Όταν, μάλιστα, ερωτήθη για το πώς βρέθηκε σπερματικό υγρό στα γεννητικά της όργανα, εκείνος ανέφερε πως δεν ήταν δικό του.

Υποστήριξε πως δεν την κακοποίησε ποτέ σεξουαλικά, τονίζοντας ότι: «Βρέθηκα στο συγκεκριμένο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Το θεωρώ ατύχημα και όχι προμελετημένο έγκλημα».

Αλλάζει στάση ο κατηγορούμενος

Αναφορικά με το ότι, αρχικά, παραδέχτηκε τα όσα του καταλογίζονται, ο 28χρονος υποστήριξε: «Υπήρχε προσπάθεια να αλλοιώσουν την αλήθεια και απαντούσα “ναι” σε ό,τι με ρωτούσαν, χωρίς να σκεφτώ ότι δεν είναι αλήθεια».

«Τη δεύτερη φορά που μίλησα στις Αρχές, μετά από ψυχολογική πίεση που μου προκαλέσαν συγκεκριμένα άτομα, αναγκάστηκα να πω πράγματα που δεν ισχύουν για να αποφύγω καταστάσεις», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

«Ήταν ένα λάθος που δεν έπρεπε να γίνει», τόνισε. «Μια φορά τη χτύπησα, δεν τη χτύπησα επίτηδες. Δε λέω ότι φταίει αυτή. Ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και νωρίτερα, αλλά δεν μου δόθηκε η ευκαιρία από τη φυλακή. Ότι έγινε δεν έγινε εκ προμελέτης», υποστήριξε.