Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τον Eastmed – Το μήνυμα Χατζηδάκη στην Τουρκία!

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κυριάρχησε κατά τη συζήτηση κύρωσης στη Βουλή της συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ για τον αγωγό Eastmed, η οποία εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς υπερψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι ο αγωγός θα προστατευθεί με κάθε τρόπο καλώντας την να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα.

“Προφανώς και η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται κατά καμίας χώρας. Είναι όμως ένα έμμεσο μήνυμα προς την τουρκική προκλητικότητα. Μην ξεχνάτε ότι αρχές Δεκεμβρίου ο Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως το δικαίωμα Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ να κατασκευάσουν αυτόν τον αγωγό. Είναι ένα μήνυμα και από τις τρεις χώρες ότι προχωράμε μπροστά σε μια συνεργασία νομιμότητας και ειρήνης. Και καλό θα ήταν η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα. Είναι σε δυσαρμονία με τον σύγχρονο κόσμο. Δεν έχει καμία σχέση με τον 21ο αιώνα. Δεν είναι ένας αγωγός που θα αφεθεί στην τύχη του. Οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με κάθε τρόπο. Και ο νοών νοείτο” είπε με νόημα ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά και στη συνεχιζόμενη αντίδραση της αντιπολίτευσης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο Υπουργός επιστράτευσε για την απάντηση του το χιούμορ: “Συμπεραίνω ότι  ορισμένοι από εσάς θέλετε ενέργεια μόνο από τα κεριά. Κι εγώ σαν υπουργός τι θα κάνω; Θα αφήσω ακόμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  και θα μοιράζω κεριά της Ανάστασης για την ανάπτυξη της οικονομίας;” είπε.

Αιχμές για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα άφησε ο τ. Υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος: “Όταν εγκαταλείπεται η συστηματικότητα και η συστηματική προώθηση των συμφερόντων της χώρας, όταν αμυντικά και κατόπιν εορτής προσπαθούμε να αντιδράσουμε στις πιέσεις και τις κινήσεις των άλλων, χάνουμε  σε διπλωματικό κεφάλαιο και αποτελεσματικότητα” είπε.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο εκπρόσωπος του Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι μόνη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα  είναι ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό και αξιόπιστες συμμαχίες με χώρες της  νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Εκφράζοντας την αντίθΕγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τον Eastmed – Το μήνυμα Χατζηδάκη στην Τουρκίαάγοντας στην περιοχή αλλά με την επιφύλαξη ότι δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος . Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο περιβάλλον άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης.