Ειδικοί: Μόνο με σκληρό lockdown όπως την Άνοιξη ή σαν αυτό της Γουχάν θα σώσουμε ζωές και τα Χριστούγεννα!

Δυο επιφανείς καθηγητές δεν μάσησαν τα λόγια τους για το τι πρέπει να γίνει και πως θα υποχωρήσει ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Γιώργος Παυλάκης τάχθηκαν υπέρ ενός σκληρού lockdown για να περιορίσουμε την επέλαση του κορονοϊό.

Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι χρειάζονται 4 εβδομάδες lockdown παρόμοια με αυτή που εφαρμόστηκε την Άνοιξη και μόνο έτσι θα περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Η κινητικότητα του πληθυσμού δεν έχει πέσει», είπε ακόμα «και αν δεν γίνει αυτό καθώς έχουμε και αυξημένο φορτίο στην Ελλάδα ζητάμε φασαρίες με τον κορονοϊό. Για να σταματήσουμε τον ιό πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα και μόνο όταν σταματήσει η κινητικότητα θα πρέπει να μετρήσουμε δυο τρεις εβδομάδες τα κρούσματα οπότε αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πεσουν τα κρούσματα και οι θανατοι και οι διασωληνώσεις πριν την αρχή του Δεκέμβρη. Αν τα κρούσματα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στην Αθήνα θα ανέβουν και οι θάνατοι. Με αυστηρή καραντίνα 4 εβδομάδες νομίζω ότι θα σωθούν τα Χριστούγεννα».

Βατόπουλος: Lockdown τύπου Γουχάν για να μην έχουμε πολλούς θανάτους
Μια δήλωση που μόνο σοκαριστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Μια δήλωση που αποτυπώνει με τρόπο σκληρό τη δραματική πραγματικότητα που δημιουργεί στη χώρα ο κορονοϊός και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η δήλωση έρχεται από τον καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, που ζήτησε να υπάρξει lockdown ανάλογο με εκείνο της Κίνας!

Το lockdown στην Κίνα προέβλεπε πως οι πολίτες θα έβγαιναν μια φορά στις τέσσερις ή πέντε μέρες και μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό. Αυτό πρέπει να ισχύει αυτό, είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής (20.11.2020), και πρέπει να ισχύσει για τουλάχιστον 15 μέρες. Αλλιώς, θα πεθάνουν άνθρωποι που σε κανονικές συνθήκες (αν δηλαδή δεν πιεζόταν το σύστημα υγείας) δεν θα πέθαιναν!

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ζητώντας περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν».