Ελληνικό τάνκερ έπεσε σε νάρκη στην Ερυθρά Θάλασσα!

Μια έκρηξη χτύπησε πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία που επικαλείται το δίκτυο Al Jazeera.

Η έκρηξη έπληξε το πλοίο MT Agrari, ελληνικών συμφερόντων με σημαία της Μάλτας, στα ανοικτά των ακτών του Al Shuqaiq.

Επτά Έλληνες συμπεριλαμβανομένου και του πλοιάρχου, βρίσκονται ανάμεσα στο πλήρωμα του τάνκερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο παραμένει στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας το πόρισμα της διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι δήλωσε ότι ένα εμπορικό σκάφος υπέστη μικρές ζημιές από «θραύσματα» λόγω μιας αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η απόπειρα επίθεσης πραγματοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης χρησιμοποιώντας ένα σκάφος με εκρηκτικά.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού αναφέρουν πως παρεμπόδισαν με επιτυχία το σκάφος, αλλά κατάφερε να πλήξει το πλοίο κατά τη διαδικασία.

Μια δήλωση από τους χειριστές του Agrari, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων The Associated Press, ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο «δέχθηκε επίθεση από άγνωστη πηγή».

Η τελευταία θέση του πλοίου στους χάρτες του Marine Traffic
«Το Agrari χτυπήθηκε περίπου 1 μέτρο πάνω από την ίσαλο γραμμή και υπέστη ρήγμα. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί», αναφέρεται στη δήλωση.

Το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει, αναφέροντας πως, σύμφωνα με πηγή του, η έκρηξη δεν είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς μεταξύ του πληρώματος ή διαρροή πετρελαίου.

Το πλοίο εξακολούθησε να επιπλέει κοντά στην ακτή και σε αυτό επιβιβάστηκαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι, ανέφερε η εταιρεία. Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώρισε αμέσως το περιστατικό.

Ο βρετανικός οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε ξεχωριστά ότι γνώριζε πως ένα σκάφος επλήγη από έκρηξη στο Shuqaiq της Σαουδικής Αραβίας, ενώ λειτουργούσε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με πετρέλαιο. Ο οργανισμός ανέφερε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Η Ambrey, μια βρετανική ασφαλιστική εταιρεία, ανέφερε την έκρηξη και την απέδωσε σε νάρκη. Δεν ανέφερε πότε συνέβη το περιστατικό, αλλά σημείωσε ότι το πλοίο είχε φτάσει στο Shuqaiq στις 23 Νοεμβρίου.

Η ασφαλιστική εταιρεία είπε ότι το Agrari μετέφερε φορτίο από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και ότι είχε αποφορτιστεί στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ατμού στο Shuqaiq. «Η έκρηξη έλαβε χώρα στα όρια του λιμένα και τρύπησε το κύτος του σκάφους», δήλωσε η Ambrey.

Το σημείο της έκρηξης, σύμφωνα με το Associated Press
Η ίδια εταιρεία έκανε γνωστό πως διαχειρίστρια εταιρεία του τάνκερ είναι η TMS Tankers του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, μέλος του ομίλου εταιρειών TMS με γραφεία στην Αθήνα.

Το πλοίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, ναυπηγήθηκε το 2009 στη Σαγκάη. Έχει συνολική χωρητικότητα 107.009 τόνους, χωρητικότητα σε καθαρό βάρος 58.418 RT, και συνολικό μήκος 243,80 m.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την περιπολία των πλωτών οδών της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι έχει λάβει γνώση για το περιστατικό.

Τη Δευτέρα, ένας πύραυλος τύπου Κρουζ, που εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, χτύπησε εγκατάσταση πετρελαίου στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας της Σαουδικής Αραβίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, μια πυρκαγιά κοντά σε μια πλωτή πλατφόρμα που ανήκε στον σταθμό πετρελαϊκών προϊόντων Jazan περιορίστηκε χωρίς τραυματισμούς. Αυτή η πυρκαγιά ήταν το αποτέλεσμα μιας άλλης απόπειρας επίθεσης των Χούθι, την οποία ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη παρεμπόδισε και κατέστρεψε δύο σκάφη με εκρηκτικά στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Χούθι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αναφέρει το Al Jazeera.

Δεν υπήρξε, επίσης, άμεση ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι για το περιστατικό ενώ ο ηγέτης των ανταρτών δεν αρνήθηκε ρητά την επίθεση. Την Τρίτη, ο συνασπισμός είπε ότι είχε καταστρέψει πέντε νάρκες που είχαν τοποθετηθεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδός τόσο για τη μεταφορά φορτίων όσο και για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.