Επίδομα 534 ευρώ: Ποινή φυλάκισης για εργοδότες που ζητούν… ποσοστό – “Βροχή” οι καταγγελίες

Ποινές φυλάκισης, πέρα από χρηματικά πρόστιμα, προβλέπει για τους εργοδότες που θα ζητήσουν το σύνολο ή μέρος ακόμη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που αποδίδεται σε υπάλληλο με αναστολή, το νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το γεγονός ότι υιοθετούνται ακόμη και ποινές φυλάκισης για… εργοδότες, έρχονται σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών εργαζομένων που έλεγαν ότι τους «έβαζαν χέρι» στα επιδόματα των 534 ευρώ που έπαιρναν από το κράτος επειδή «πάγωσε» η σύμβασή τους.
Δεν είναι τυχαίο πως οι καταγγελίες για κρούσματα αυθαιρεσιών πέφτουν βροχή, ενώ ορισμένοι εργοδότες επιχειρούν συστηματικά να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που θεσμοθέτησε το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τη μορφή «τσουνάμι» έχουν πάρει οι καταγγελίες προς το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ και στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ «Aντι -COVID-19».
Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ από το κράτος εξαναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρα» είτε με τηλεργασία είτε με φυσική παρουσία κανονικά στον χώρο εργασίας τους.
«Κυρίαρχο στοιχείο του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι η μαύρη εργασία ενώ ο μισθωτός είναι σε αναστολή εργασίας. Επίσης η σύγχυση όσον αφορά στον αριθμό των ημερών των κανονικών αδειών, η έλλειψη κρατικής μέριμνας για εποχικούς εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, κυρίως σε εμπορικά καταστήματα, πρακτορεία τουριστικά, αεροδρόμια, σούπερ – μάρκετ κ.α.», έχει δηλώσει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.
Ο ίδιος μιλά για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι, για υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης και εργασία χωρίς ρεπό, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν την επιστροφή στην εργασία με επιβάρυνση των εργαζομένων.
Από τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν απευθυνθεί στο ΚΕΠΕΑ οι περισσότεροι ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της αναστολής. Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά.
Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για νέα μορφή αδήλωτης εργασίας που εμφανίστηκε την περίοδο της καραντίνας και απειλεί τους εργαζόμενους.

Ποιοι εργοδότες ζητούσαν από εργαζόμενους τα 534 ευρώ
«Υπήρξαν εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να δουλέψουν με μοναδική αμοιβή τα 534 της αναστολής. Ενώ δηλαδή ήταν σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους, ο εργοδότης τούς εξανάγκαζε να δουλέψουν κανονικά και αδήλωτα», δήλωσε πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος Ξενοδοχουπαλλήλων Ρεθύμνου, Κώστας Νικολιτάκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία του, μερίδα εποχικών ξενοδόχων που αν και δεν επαναλειτούργησαν φέτος το ξενοδοχείο τους, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν το ποσό της αποζημίωσης των 534 ευρώ, από τους εποχικούς εργαζομένους που υπέβαλλαν μονομερή δήλωση στην «Εργάνη», με την αιτιολογία πως η αιτία που το εισέπραξαν ήταν η δική τους επιχείρηση.
«Υπήρξαν καταγγελίες για εργοδότες που ενώ δεν άνοιξαν καθόλου τα ξενοδοχεία τους φέτος, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τα 534 ευρώ της αναστολής από τους εργαζόμενους, με το πρόσχημα πως τα λεφτά αυτά τα πήραν λόγω της επιχείρησης. Ευτυχώς τα κρούσματα αυτά ήταν περιορισμένα», είχε πει.