Επιτέλους, η Εθνική παίζει ποδόσφαιρο και νικάει!

Ευκαιρίες, γκολάρες, συνδυαστικό ποδόσφαιρο, νίκες! Η Εθνική του Φαν Σιπ τα είχε όλα στην Μολδαβία, δεν απειλήθηκε ποτέ και με το άνετο 0-2 πάει την Τετάρτη σε «τελικό» με τη Σλοβενία, κυνηγώντας μόνο το τρίποντο!
Σε τέτοια ματς που θα βρεις απέναντι σου ένα παρκαρισμένο λεωφορείο μπροστά από την αντίπαλη εστία, το αντίδοτο είναι πάντα ένα. Η ποιότητα. Στο Κισινάου, η Εθνική Ελλάδας εμφανίστηκε με την σωστή νοοτροπία, την σωστή ένταση απέναντι στην Μολδαβία, όμως για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός χρειαζόταν η κλάση.

Μία «φωτοβολίδα» του Κώστα Φορτούνη και μία ψύχραιμη εκτέλεση του Τάσου Μπακασέτα απλοποίησαν το παιχνίδι με την Μολδαβία από το πρώτο μέρος, όμως παρά το 0-2, η ομάδα του Τζόνι Φαν’τ Σχιπ θέλει μόνο νίκη την Τετάρτη απέναντι στην Σλοβενία στην τελευταία αγωνιστική, για να πάρει την πρωτιά.

Με σωστή ένταση

Η διάθεση με την οποία οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν στο γήπεδο ήταν η σωστή. Κατασκήνωσαν στο αντίπαλο μισό γήπεδο και προσπάθησαν από το πρώτο λεπτό να ανεβάσουν τον δείκτη πίεσης, θέλοντας να απλώσουν το γήπεδο με τις προωθήσεις των δύο μπακ (Μαυρίας, Τσιμίκας) που έπαιζαν πολύ ψηλά.

Αυτό που χρειαζόταν -απέναντι σε μία άμυνα που δεν άφηνε ίχνος χώρου- ήταν η γρήγορη σκέψη, η ποιότητα στην μία επαφή. Αυτή ήρθε στο 10ο λεπτό, όταν η κάθετη του Μπακασέτα έβγαλε τον Φορτούνη τετ-α-τετ με τον Ναμάσκο, όμως ο πρώην τερματοφύλακας του Λεβαδειακού με μία κάπως τυχερή επέμβαση κράτησε το 0-0.

Η πίεση ψηλά μας εξασφάλιζε δεύτερες μπάλες, κάθε φορά που χάναμε την μπάλα, όμως όλες οι ελληνικές επιθέσεις γίνονταν σε μποτιλιάρισμα. Ο Παυλίδης ελίχθηκε ωραία μετά από κλέψιμο ψηλά (15’), όμως το σουτ του Μπακασέτα με το δεξί πήρε ανάποδα φάλτσα σε μία φάση με καλές προϋποθέσεις.

Μίλησε η κλάση

Οι Μολδαβοί έδειξαν από το πρώτο λεπτό ότι δεν τους ενδιέφερε η μπάλα. Στο ημίωρο, η Ελλάδα είχε 77% κατοχή, αλλά λίγες καλές εμπνεύσεις, παρά τα 5 κόρνερ. Όλα αυτά μέχρι το 32ο λεπτό.

Ο ακροβολισμένος στο πρώτο ημίωρο Κώστας Φορτούνης είπε να κινηθεί πιο κεντρικά, βρήκε ελάχιστο κενό χώρο με μία βολίδα από τα 30 μέτρα έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του Ναμάσκο, κάνοντας το 0-1 στην 50ή του εμφάνιση με το εθνόσημο!

Η ψυχολογία άλλαξε άρδην, το ματς απλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού οι αντιστάσεις έγιναν μικρότερες. Λίγο αργότερα, ο Τσιμίκας γέμισε με σέντρα από τα αριστερά, ο Φορτούνης πήρε το ριμπάουντ από κακή απομάκρυνση, πάσαρε δίπλα στον Μπακασέτα και εκείνος με το αριστερό σημάδεψε την γωνία για το 0-2 (40’).

Θα ερχόταν άμεσα και το τρίτο σε μία από τις πολλές επελάσεις του Κώστα Τσιμίκα στο πρώτο μέρος, όμως ο αριστερός μπακ της Λίβερπουλ που βρέθηκε φάτσα με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, νικήθηκε από αυτόν (43’).

Ο γνωστός… κόφτης

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να βγουν από το καβούκι τους. Να παίξουν κι ότι βγει. Είχαν περισσότερο θάρρος, αλλά το έλλειμμα σε ποιότητα ήταν εμφανές. Το δίδυμο που έκανε τα πάντα στο Κισινάου, λίγο έλειψε να σκαρώσει και τρίτο γκολ, όμως από την νέα εξαιρετική μπαλιά του Μπακασέτα, ο Φορτούνης νικήθηκε σε ένα ακόμα τετ-α-τετ (55’).

Κάπου εκεί, μπήκε στο μυαλό των Ελλήνων διεθνών αυτός ο αόρατος κόφτης που για κάποιο λόγο τους κάνει να φρενάρουν σε τέτοια παιχνίδια και να μην ανεβάζουν ψηλά τον δείκτη του σκορ.

Με εξαίρεση ένα άστοχο σουτ του Μπακασέτα (64’), ο δείκτης αυτοσυγκέντρωσης έπεσε, ενδεχομένως να κρατήθηκαν και δυνάμεις για τον «τελικό» με την Σλοβενία. Ο Φαν’τ Σχιπ βρήκε την ευκαιρία να ξεκουράσει τα βαρέα όπλα και να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε νέα πρόσωπα (Κυριακόπουλος, Τζόλης, Γιακουμάκης) σε ένα ματς που είχε ήδη απλοποιηθεί.

Ο Γιακουμάκης είχε την ευκαιρία να βρει κι αυτός ένα γκολ, όμως η γρήγορη έξοδος του Ναμάσκο (80’) κράτησε ως το τέλος το 0-2 για την Εθνική μας ομάδα που έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και πάει με την καλύτερη ψυχολογία στο ματς της Τετάρτης απέναντι στην Σλοβενία.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Ναμάσκο, Ζαρντάν, Πόσματς, Αρμάς, Ρεάμπτσιουκ, Τσεμποτάρου (46’ Επουρεάνου), Ιονίτσα (83’ Μπόιτσιουκ), Ράτσα (62’ Τούρτσαν), Κότσιουκ (46’ Τσαϊμάκοφ), Σπατάρου, Νταμασκάν (71’ Ντρος).

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Χατζηδιάκος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (62’ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Λημνιός (79’ Χατζηγιοβάννης), Μπακασέτας, Φορτούνης (65’ Τζόλης), Παυλίδης (79’ Γιακουμάκης).

SDNA.GR