ΕΦΚΑ: Τέλος σε ΟΥΡΕΣ και ταλαιπωρία! Ασφαλιστική ενημερότητα μη μισθωτών ηλεκτρονικά!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδικός Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Υπεγράφη μια πολύ σημαντική Κοινή Υπουργική Απόφαση , που θα βοηθήσει τους πολίτες απαλλάσοντάς τους από την ταλαιπωρία με χρονοβόρο αναμονή σε ουρές του ΕΦΚΑ , από τις οποίες όλοι έχουμε εμπειρία,  ΚΥΑ λοιπόν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου ορίζει ότι θα γίνεται ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ενημερότητα 1.500.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών.

Πλέον ηλεκτρονικά από τη σελίδα του e-ΕΦΚΑ θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συναλλαγές :

1. Χορήγηση Βεβαίωσης Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης για έναρξη στην ΑΑΔΕ

2. Χορήγηση Βεβαίωσης για Μεταβολή Δραστηριότητας

3. Χορήγηση Βεβαίωσης Εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ

4. Χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας

5. Υποβολή Απογραφικού Δελτίου για Αγρότες

6. Έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε :

«Υπογράψαμε με το συνάδελφό μου Υπουργό Επικρατείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη μία σημαντική Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργούμε τη γραφειοκρατία μέσα από την ψηφιοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών που ανάγκαζαν για χρόνια τους ασφαλισμένους σε αυτοπρόσωπη παρουσία και ταλαιπωρία.

Μαζί με τον Διοικητή και τα στελέχη του e- ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ ψηφιοποιούμε μία σειρά από υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας με σημαντικότερη την ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους της χώρας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, αποτελούσε ένα πάγιο και διαρκές αίτημα των επιστημονικών φορέων της χώρας μας. Έτσι από την επόμενη εβδομάδα κανένας δεν θα χρειάζεται να πάει αυτοπρόσωπα σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να περιμένει σε ουρές για το αποδεικτικό της ασφαλιστικής του ενημερότητας. Θα μπορεί να το έχει στο γραφείο του ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση αθόρυβα, με σχέδιο, κάτω από τις οδηγίες του Πρωθυπουργού καταπολεμάει καίρια τη γραφειοκρατία και λύνει χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη».