ΖΗΤΟΥΝ κι άλλο “ΑΙΜΑ” τα “ΚΟΡΑΚΙΑ” του ΔΝΤ: Κόψτε συντάξεις και σταματήστε τις ρυθμίσεις χρεών!!!

Η «πολλά υποσχόμενη αρχή» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι αρκετή στα «κοράκια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής»  για να καταφέρει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος, ήταν το μήνυμα του ΔΝΤ που προσγειώνει τις ελπιδοφόρες βλέψεις του κ. Μητσοτάκη για success story της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, εκτίμησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζει δημοσιονομικό κενό και κάλεσε την κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μελλοντικά η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2%, δύσκολα όμως θα φθάσει το 3%, ενώ χαρακτήρισε λάθος την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

«Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια χλιαρή ανάκαμψη, επιβαρυμένη από τις παρακαταθήκες της κρίσης και τις ανατροπές πολιτικών σε όλους τους τομείς μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, οι οποίες αύξησαν περαιτέρω τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και εξωτερικές τρωτότητες. Ενώ η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να επιτύχει περισσότερη ανάπτυξη»

Η έκθεση του ΔΝΤ συστήνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη:

να κόψει από συντάξεις και να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι μόνον συνταξιούχους (εννοώντας πχ άπορους, άνεργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύτεκνες οικογένειες, αλλοδαπούς κλπ)
να μπει τέλος σε ρυθμίσεις χρεών και τα μέτρα προστασία της κατοικίας των οφειλετών, επειδή δεν ευνοούν την καλλιέργεια συνείδησης πληρωμών
να «τρέξει» το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων
να μειωθεί το αφορολόγητο, κλπ.
«Η ανάπτυξη σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 2% το 2019 και το 2020. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ευνοείται από την κυκλική ανάκαμψη και το καταναλωτικό κλίμα, γεγονός που θα έπρεπε να μεταφραστεί σε υψηλότερες επενδύσεις. Εντούτοις, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0,9%, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα» αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.