Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι για το επεισόδιο με το αεροπλάνο του Δένδια!

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Σε δηλώσεις του πάντως πριν από λίγο ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπερπτήσης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες» κάνοντας λόγο για μια ακόμη πρόκληση. «Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Τι προηγήθηκε 

Οι Τούρκοι κράτησαν στον αέρα για είκοσι ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ενώ οι κυβερνήτες του αεροσκάφους είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές για την εκτέλεση του δρομολογίου από Βαγδάτη προς Αθήνα μέσω Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν προηγουμένως δώσει.

Έτσι, το αεροσκάφος Embraer με τον κ. Δένδια, έκανε κύκλους για είκοσι λεπτά, για όσο δηλαδή προσπαθούσαν οι κυβερνήτες να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς και απειλές για μη επάρκεια καυσίμων, οι Τούρκοι έδωσαν άδεια για έναν ενδιάμεσο προορισμό και αργότερα για τον τελικό προορισμό.

Πέτσας για τις τουρκικές προκλήσεις με το Ορούτς Ρέις

«Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές, όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ’ ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Είπε όμως ότι «ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό,τι πρέπει. Οι ένοπλες δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».