ΗΠΑ: «Δεν επιβεβαιώνουμε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία»

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας διότι «δεν συμπίπτουν οι απόψεις των ΗΠΑ με της Ελλάδας για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου».

Αναφέρουν μάλιστα «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα» και όχι τα 10 ν.μ.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι:

1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ.. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου.

2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι σαφές ότι όσοι έχουν επενδύσει σε επισκέψεις Υπουργών των ΗΠΑ, όσοι διαβεβαίωναν ότι με την αμυντική μας συμφωνία αποτρέπαμε κινδύνους, όσοι σπεύδουν να αγοράσουν υπερατλαντικά οπλικά συστήματα διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και η Ελληνική Λύση η οποία σημειώνει ότι το State Department αρνείται να επιβεβαιώσει τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, διότι όπως αναφέρει, “δεν μοιράζεται την ίδια άποψη με την Ελλάδα ως προς το εύρος του”!
Η “Ελληνική Λύση” σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση,   είχε προειδοποιήσει ότι όταν σε θεωρούν δεδομένο και πρόθυμο σύμμαχο, φτάνουν στο σημείο ακόμα και να αμφισβητούν τα δικαιώματα σου, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 νμ, σε όλο το εύρος της Ελληνικής Επικράτειας άμεσα, είναι η δέουσα απάντηση σε εχθρούς και «φίλους».