Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει μάχη στον Έβρο και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών!

Την ώρα ακριβώς που χιλιάδες Ελληνες αστυνομικοί δίνουν μάχη σώμα με σώμα στην Εβρο για να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα της χώρας μας από τους χιλιάδες εισβολείς μετανάστες 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψέγουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δε θέτει υπό την αιγίδα του το Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT αστυνομικών. Με ερώτηση τους προς τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με θέμα, “Άρνηση για την χορήγηση αιγίδας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT Αστυνομικών”, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου διερωτώνται “γιατί το Υπουργείο αρνείται να υποστηρίξει έναν ευρωπαϊκό αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” των ΛΟΑΤΚΙ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ) ατόμων.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης, το συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, στις 24-26 Ιουνίου με κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Building the bridges between Police and LGBT Community» και κεντρικό του σύνθημα «Police in Pride». Η διεξαγωγή δε αυτού του συνεδρίου θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας-EuroPride που φέτος θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρεται στην ερώτηση, “επειδή στο εν λόγω αίτημα χορήγησης αιγίδας στον ως άνω θεσμό η απάντηση του Υπουργείου, του οποίου ηγείστε, ήταν η λακωνική, αρνητική φράση ‘Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί’. Επειδή η πρόδηλη αποστασιοποίηση του αρμοδίου Υπουργείου στο ανωτέρω αίτημα και στην προσπάθεια να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει ήδη δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις, διεθνώς”.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

“1) Γιατί το Υπουργείο αρνείται να υποστηρίξει έναν ευρωπαϊκό αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων;

2) Πώς με μία τέτοια αρνητική απάντηση, χωρίς καμία περαιτέρω αιτιολογία που να την δικαιολογεί, συμβάλλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κατεύθυνση της δημιουργίας δεσμών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας;

3) Γιατί το Υπουργείο διστάζει να κάνει βήματα προόδου, αναδεικνύοντας τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αστυνομικών Οργανισμών των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών;”.

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Άρνηση για την χορήγηση αιγίδας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT Αστυνομικών»

Με την από 16-11-2019 έγγραφη επιστολή του, το σωματείο «Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Δ.Α.Δ.Α.) διατύπωσε προς το αρμόδιο Υπουργείο Σας, αίτημα για χορήγηση αιγίδας, της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου- EGPA 2020- EUROPEAN LGBT POLICE ASSOCIATION CONFERENCE-» που πρόκειται να διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, στις 24-26 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, με κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Building the bridges between Police and LGBT Community» και κεντρικό του σύνθημα «Police in Pride». Η διεξαγωγή δε αυτού του Συνεδρίου θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας-EuroPride που φέτος θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Το εν λόγω συνέδριο είναι ένας θεσμός στον οποίο προγραμματίστηκε να εκπροσωπηθούν με ομιλητές, όλες οι LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και επιστήμονες υψηλού κύρους. Πέρα δε από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης LGBT αστυνομικών, ο θεσμός αυτός στηρίζεται, ήδη, από τις ηγεσίες των αστυνομικών αρχών των κρατών της Ευρώπης, ενώ επιπρόσθετα έχει ήδη λάβει την υποστήριξη σημαντικών οργανισμών, όπως αυτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επειδή στο εν λόγω αίτημα χορήγησης αιγίδας στον ως άνω θεσμό η απάντηση του Υπουργείου, του οποίου ηγείστε, ήταν η λακωνική, αρνητική φράση «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί».

Επειδή η πρόδηλη αποστασιοποίηση του αρμοδίου Υπουργείου στο ανωτέρω αίτημα και στην προσπάθεια να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει ήδη δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις, διεθνώς.

Επειδή αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση LGBT Αστυνομικών, η οποία απέστειλε αντίστοιχο, σχετικό, έγγραφο αίτημα στήριξης του θεσμού με την από 14-01-2020 επιστολή της.

Επειδή αντίστοιχη, έγγραφη επιστολή απευθύνθηκε, στις 16-11-2019, από το σωματείο Δ.Α.Δ.Α. και προς στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με την οποία εκτός της αιγίδας αιτούνται να επιτραπεί στους συμμετέχοντες Έλληνες Αστυνομικούς να φέρουν την προβλεπόμενη στολή εκπροσωπώντας το Σώμα. Στην εν λόγω επιστολή, όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή απάντηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί το Υπουργείο αρνείται να υποστηρίξει έναν ευρωπαϊκό αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων;

2) Πώς με μία τέτοια αρνητική απάντηση, χωρίς καμία περαιτέρω αιτιολογία που να την δικαιολογεί, συμβάλλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κατεύθυνση της δημιουργίας δεσμών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας;

3) Γιατί το Υπουργείο διστάζει να κάνει βήματα προόδου, αναδεικνύοντας τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αστυνομικών Οργανισμών των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Νοτοπούλου Κατερίνα
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος