Η ημερομηνία που θα βγούμε απ’ το lockdown με τα σημερινά δεδομένα! Τι εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι!

Κλείσαμε την πρώτη εβδομάδα του lockdown και ήδη η πλειονότητα των Ελλήνων σκέφτεται αν θα βγούμε απ’ την καραντίνα την ημερομηνία που είπε ο πρωθυπουργός ή αργότερα.

Η αλήθεια είναι ότι οι λοιμωξιολόγοι στις συσκέψεις που έχουν κάνει έως τώρα δεν έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε από τη στιγμή που είναι τόσο νωρίς ακόμα και ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν.

Η αίσθηση ωστόσο που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι η καραντίνα θα κρατήσει σίγουρα περισσότερο από τις τρεις εβδομάδες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όλοι περιμένουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κι ότι από την Παρασκευή και μετά θα βλέπουμε μικρή, αλλά σταθερή μείωση των κρουσμάτων.

Αν όλα πάνε καλά λοιπόν μέχρι το τέλος του μήνα η κατάσταση θα βρίσκεται πλέον εντός ελέγχου, αλλά η χώρα δεν θα ανοίξει. Το πιο πιθανό σενάριο με τα σημερινά  δεδομένα είναι να δοθεί νέα παράταση δυο εβδομάδων και η καραντίνα να τελειώσει στις 14 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια θα γίνει το άνοιγμα με προσεκτικό τρόπο και όχι όπως το καλοκαίρι, προκειμένου να κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα και η χώρα να έχει μια μερική κανονικότητα μέσα στις γιορτές. Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο, στη συνέχεια οι υπόλοιποι κλάδοι μέτριας επικινδυνότητας και τελευταίος ο νο1 υπερμεταδότης (σύμφωνα με τους επιδημιολόγους), η εστίαση.

Κρατήστε την ημερομηνία. Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη που θα ανατρέψει τα δεδομένα το lockdown θα τελειώσει στις 14 Δεκέμβρη. Μετράμε ήδη αντίστροφα…