Η Πρωτοχρονιά κρίνει και τα σχολεία: Οι πιθανές ημερομηνίες!

Πρωτοχρονιά όπως… Χριστούγεννα όσον αφορά στα μέτρα, με ρεβεγιόν έως τις 22:00 και sms 6 για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Σήμερα συζητούν οι επιστήμονες για τα σχολεία, το πως και το πότε θα ανοίξουν. Στόχος της κυβέρνησης να γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία στις 8 Ιανουαρίου.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι το (μέγα) ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες γονείς, που θέλουν να ξέρουν αν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά τους θα γυρίσουν στα θρανία ή όχι.

Το σίγουρο είναι ότι απόφαση δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχουν δυο σενάρια για τα σχολεία αλλά οι επιστήμονες θα συζητήσουν σήμερα (29.12.2020) το θέμα, όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σύψας, αλλά αποφάσεις θα ληφθούν αφού πάρουν στα χέρια τους και τα επιδημιολογικά στοιχεία μετά την Πρωτοχρονιά.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία – επίσης όπως έγραψε το newsit.gr – στόχος της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 8 Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι, με άλλους να λένε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις γιορτές κι άλλους να είναι πιο επιφυλακτικοί.

Υπάρχουν επίσης σκέψεις μήπως ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και τα γυμνάσια και τα λύκεια στις 15 του μήνα. «Τα δημοτικά είναι πιο ασφαλή, ενώ όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, λειτουργούν ως ενήλικες όσον αφορά στην πανδημία», εξήγησε ο Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, η Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα το μεσημέρι για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά αποφάσεις ίσως δεν ληφθούν. «Ενδεχομένως θα πάρουμε και τα στοιχεία μετά την Πρωτοχρονιά», είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις». Με τα σημερινά δεδομένα, είπε, που είναι καλά, ίσως θα μπορούσαν να ανοίξουν. Προειδοποίησε όμως ότι τα δεδομένα μπορεί «σε μια εβδομάδα να ανατραπούν, όπως έγινε μέσα σε μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη».

Πριν ληφθεί η οριστική απόφαση για τα σχολεία δεν αποκλείεται να υπάρχουν και επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την επιτροπή των ειδικών και τη σχετική εισήγησή τους.

Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα την Πρωτοχρονιά
Από την κυβέρνηση τονίζεται πάντως ότι δεν αρκεί μόνο η «αντεπίθεση» μέσω του εμβολιασμού, αλλά και η «άμυνα» με την τήρηση των μέτρων. Όπως έγραψε από χθες το newsit.gr, υπάρχει κατά βάση ικανοποίηση για την τήρηση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων κι έτσι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ή αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Η απόφαση, ωστόσο, για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Ιανουαρίου κι αν θα υπάρξει ή όχι παράταση του lockdown θα ληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα υπάρξει και ασφαλής εκτίμηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για το αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων.

Ο Νίκος Σύψας, πάντως, και για την άρση ή όχι του lockdown, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις.

Προσώρας πάντως καταγράφεται μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) σχεδόν στα επίπεδα της μονάδας, ενώ στο δείκτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDDC) η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο πράσινο, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιοχές ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μολαταύτα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός και να καταγράφει πτώση με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ και ο περιορισμένος αριθμός τεστ λόγω των εορτών ανεβάζει το δείκτη θετικότητας παρά τα μειωμένα κρούσματα.