Η Telegraph αποθεώνει ξανά την Ελλάδα: Το success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας!

«H Ελλάδα συγκέντρωνε προϋποθέσεις για μια καταστροφή, αψήφησε μέχρι τώρα όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και κατάφερε μία τεράστια επιτυχία»

Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν κερδίσει τους επαίνους πολλών ξένων Μέσων.

Αυτή τη φορά η βρετανική Telegraph αναφέρεται στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και η Ελλάδα συγκέντρωνε προϋποθέσεις για μια καταστροφή, αψήφησε μέχρι τώρα όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και κατάφερε μία τεράστια επιτυχία.

«Στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι παγίδες μιας αναμενόμενης καταστροφής της Covid-19: μια δεκαετής χρηματοοικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά επικρατούσαν, ενώ έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους πολλοί ειδικοί περίμεναν το αποτέλεσμα [της πανδημίας] στην Ελλάδα να αντικατοπτρίζει εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας, όμως κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες», αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το βρετανικό Μέσο πλέκει το εγκώμιο της χώρας μας. Λίγες μέρες πριν, η Telegraph με εκτενές ρεπορτάζ, αναφερόταν στις ομορφιές της πατρίδας μας, της «πρώτης χώρας που πρέπει να επισκεφθεί κανείς» μετά την άρση του lockdown.

Σε νέο δημοσίευμα της, αναφέρεται στους παράγοντες που οδήγησαν στo success story της χώρας μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση άκουσε ευθύς εξ αρχής τη γνώμη των ειδικών.

«Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μια πανδημική απειλή αυτής της φύσης. Αν η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει ότι είναι ευάλωτη και δεν είχε αναλάβει γρήγορη και αποφασιστική δράση ίσως να αντιμετώπισε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής πολιτικής και υγείας του LSE, και σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΠΟΥ για την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα μέσα Φεβρουαρίου καθώς εντεινόταν η διεθνής ανησυχία για τον κορωνοϊό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του καθηγητή Μόσιαλου όπου αποφασίστηκε να ληφθεί προληπτική δράση με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κλείσιμο σχολείων, απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων.

«Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος της Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση ματαίωσε τα ετήσια καρναβάλια. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και σε λίγες μέρες απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια, ενώ έκλεισαν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφου και μουσεία. Όσοι έφθαναν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων υπό την απειλή προστίμου κι όλοι οι κάτοικοι της χώρας υποχρεώνονταν να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους. Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε μόλις 560 κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει κοντά στις 1.000», αναφέρει η Τelegraph με τον Ηλία Μόσιαλο να σημειώνει ότι με την έγκαιρη δράση η χώρα μας κέρδισε χρόνο για να προετοιμαστεί, ενώ περιόρισε την πρόσβαση στους οίκους ευγηρίας. «Ο χαμηλός αριθμός των θανάτων από την Covid-19 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό», είπε ο καθηγητής Μόσιαλος.