ΙΔΟΥ το «ΟΠΛΟ ΓΡΟΘΙΑ»: ΑΥΤΟ χρησιμοποιήθηκε στο ΚΟΥΚΑΚΙ – ΜΟΝΟ τα ΕΚΑΜ διαθέτουν τον συγκεκριμένο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς, χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία

Τα όπλα MR-35 MANURHIN ή αλλιώς «όπλα γροθιά», είναι γαλλικής κατασκευής, μη θανατηφόρα όπλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις καθώς χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Σύμφωνα με ειδικούς, το συγκεκριμένο όπλο εκτοξεύει βολίδες καουτσούκ σε μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ με ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο. Το χτύπημα από MR-35 MANURHIN προκαλεί έντονο πόνο αλλά όχι τον θάνατο.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μια λάθος βολή στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Στην Ελλάδα μόνο τα ΕΚΑΜ έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα όπλα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για την εκκένωση των καταλήψεων, εχτές έγινε περιορισμένη χρήση τους.

Ωστόσο η πρώτη καταγγελία για τη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, είχε γίνει στα επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί ποτέ η χρήση τους από πλευράς αστυνομίας.

Το «όπλο γροθιά» απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα το 2013 κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, μετά από ερώτηση περισσότερων από 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Το Manuhrin ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του ’90 και καθένα από αυτά κοστίζει περίπου 700 έως 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να εκτοξεύσει πέντε σφαιρίδια καουτσούκ σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.