Καιρός: Yποχωρεί η κακοκαιρία «Ζηνοβία» – Παραμένουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Προβλήματα προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» σε όλη τη χώρα και ήρθε πλέον η ώρα για τη σταδιακή της υποχώρηση.

Μάλιστα, τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε ισχυρός παγετός σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, με το θερμόμετρο να αγγίζει μέχρι και τους -9.8 βαθμούς Κελσίου στο Βαρικό Φλώρινας.

Σύμφωνα με το meteo, σήμερα είναι η τελευταία μέρα της «Ζηνοβίας», κατά την οποία θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες στο Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο και με μικρότερη ένταση και διάρκεια στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, οι οποίες έως το απόγευμα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη.

Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς θα σταματήσουν σταδιακά έως το μεσημέρι.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν εξασθένηση και από το μεσημέρι δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 11 με 14 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα: 

Στα ανατολικά και τα νότια τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός στα βόρεια.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά το πρωί 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη 

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη 

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος 

Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις πρωινές ώρες και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη 

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Προβλήματα και έναν νεκρό άφησε στο πέρασμά της η «Ζηνοβία»

Τραγωδία στις Πλαταιές: Νεκρός 94χρονος στο σπίτι του

Δύο άνδρες βρέθηκαν αναίσθητοι σε σπίτι στις Πλαταιές της Βοιωτίας, όπως μετέδωσε χθες το απόγευμα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha». Σύμφωνα με μαρτυρία, οι δύο άνδρες -πατέρας και παππούς- εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους εντός της κατοικίας, όπου διαμένουν.

Ο γιος της οικογένειας έσπευσε να ειδοποιήσει τις πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν επιχείρηση, για να προσεγγίσουν το σημείο.

Όταν έφτασαν, ο γηραιότερος άνδρας ήταν δυστυχώς νεκρός, ενώ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκε ο νεώτερος άνδρας.

Κατά πληροφορίες, στην περιοχή υπήρξε διακοπή ρεύματος, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιόνι) και οι δύο άνδρες άνοιξαν τη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα από τις αναθυμιάσεις ο ένας να καταλήξει και ο άλλος να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Συμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΚΑΒ έλαβε την κλήση για τις Πλαταιές στις 18:00 και έφτασε στο σημείο στις 20:20. Παρέλαβε ένα άτομο εν ζωή, το οποίο μετέφερε στο νοσοκομείο της Θήβας. Το δεύτερο άτομο ήταν ήδη νεκρό.

Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακος, “το ΕΚΑΒ Θήβας δέχτηκε κλήση στις 18:20 για δυο άνδρες, πιθανον ο ενας χωρις αισθήσεις στις Πλαταιές. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε αμέσως αλλά λογω των πολυ άσχημων καιρικών συνθηκών κινήθηκε με πολυ αργη ταχύτητα για το σημείο. Αφου τοποθέτησαν αλυσίδες προσέγγισαν Μέχρι καποιο σημείο κ στην συνέχεια ζητήθηκε η συμβολή της Πολιτικής Προστασίας κ της Πυροσβεστικής γιατί το ύψος του χιονιού έκανε αδύνατη την συνέχιση της πορείας. Με την συνοδεία γκρειντερ το οποίο άνοιγε δρόμο κατάφεραν οι διασώστες τιυ ΕΚΑΒ γυρω στις 20:20 να φτάσουν στο σημείο κ να παραλάβουν ενα άτομο εν ζωή το οποίο μεταφέρθηκε Στο νοσοκομείο της Θήβας. Το δεύτερο άτομο ηταν νεκρός κ παρέμεινε στο σημείο για να επιληφθεί η Αστυνομία. Για μια ακόμη φορά φάνηκε η αδυναμία του κρατικου μηχανισμού να ανταπεξέλθει στην πρώτη κακοκαιρία. Οι δρόμοι για τις Πλαταιές έπρεπε να ειχαν μείνει ανοιχτοί”.

Μπλακ άουτ σε περιοχές της Αττικής

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Αττικής προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβίας». Σύμφωνα με αναφορές ακροατών στον ΘΕΜΑ 104,6, αργά το βράδυ της Δευτέρας παρατηρήθηκαν προβλήματα και διακοπές ρεύματος στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, στα Μελίσσια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στο Θησείο.

Για την περιοχή του Πόρτο Ράφτη, πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε τεθεί μία μονάδα εκτός λειτουργίας, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Συνεργεία της ΔΕΗ έσπευσαν για την αποκατάσταση της βλάβης.

Νωρίτερα, σημειώθηκε μπλακ-άουτ στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από τη ΓΑΔΑ έως τα Εξάρχεια, αλλά και στο προάστιο της Μαγούλας.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έμειναν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν για την αποκατάσταση τουπροβλήματος.

Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση στα Χανιά

Δυσκολίες παρουσιάστηκαν και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα κατέβαλαν προσπάθεια να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο

Επιπλέον, κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια. Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Δυσκολίες στο ορεινό οδικό δίκτυο σε περιοχές της Πελοποννήσου

Προβλήματα υπήρξαν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας από τις χιονοπτώσεις και τον παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Χαλκίδα: Εκκένωση οικισμών λόγω κινδύνου υπερχείλισης του Λήλαντα

Σε επιφυλακή, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, έθεσε τους κατοίκους στην Έυβοια η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία για τον Λήλαντα ποταμό. Δύο οικισμοί, ο Μανίκας και ο Όασης βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς η στάθμη του νερού στον Λήλαντα (στο Βασιλικό Χαλκίδας) έχει ανέβει αισθητά και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχει αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας σε όλες τις διαβάσεις.

Όπως μετέδωσε το star Κεντρικής Ελλάδος, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείου του Βασιλικού, μεταξύ του Δήμου Χαλκίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Αστυνομίας, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή εκκένωσης για τα σπίτια στην περιοχή του Λήλαντα.

Ταυτόχρονα, πολλές περιοχές στη Χαλκίδα έμειναν χωρίς νερό, με τους αρμόδιους να προσπαθούν για την επιδιόρθωση των ζημιών από την κακοκαιρία.