Κακοκαιρία «Ιανός»: Γιατί ο «Ιανός» χτύπησε άγρια τη Θεσσαλία – Σε τροχιά προς Κρήτη τώρα!

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία που έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, αιφνιδίασαν τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός», ο οποίος σφυροκοπούσε με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Αχαΐα και Ηλεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν πολύ πιο πιθανό ο «Ιανός» να χτυπήσει την Εύβοια παρά τη Θεσσαλία όπως και έγινε.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Πυθαρούλης εξηγεί στο protothema.gr για ποιο λόγο ο Ιανός χτύπησε τη Θεσσαλία.

«Επειδή γνωρίζουμε ότι στα βαρομετρικά χαμηλά ο άνεμος κινείται αντίθετα της φοράς των δεικτών του ρολογιού και συγχρόνως το κέντρο του συστήματος βρισκόταν εχθές στη Δυτική Ελλάδα, κοντά στα παράκτια της Δυτικής Ελλάδας, αυτό σημαίνει ότι άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων εμπλουτισμένοι με υδρατμούς ήρθαν από το Αιγαίο στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς. Ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη ορογραφία, στις προσήνεμες πλευρές δηλαδή από εκεί που έρχεται ο άνεμος, ευνοούνται οι ανοδικές κινήσεις και η δημιουργία έντονων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα ζώνη κακοκαιρίας.

Θεωρούσαμε πιο πιθανό να χτυπήσει την Εύβοια από ότι χτύπησε τη Θεσσαλία και αυτό γιατί χρειάζονται εξειδικευμένα προγνωστικά συστήματα για τέτοια μετεωρολογικά φαινόμενα», εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Ιωάννης Πυθαρούλης.

Τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τον Ιωάννη Πυθαρούλη, αναμένεται να επηρεαστεί η Κρήτη, κυρίως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια, το μεσημέρι της Κυριακής ο Ιανός φαίνεται να κατευθύνεται προς τη Λιβύη όπου και θα διαλυθεί.

Σε τροχιά προς την Κρήτη ο ΙΑΝΟΣ

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά με τα φαινόμενα του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου 19/09 και την Κυριακή 20/09 ο ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει την Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ έως και τη νύχτα της Κυριακής 20/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Καλλιάνος: Προς Ρέθυμνο και Χανιά ο Ιανός

Την εκτίμηση του να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες στην Κεντρική Δυτική Κρητη και ειδικότερα σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο και τα Χανιά εξέφρασε με δηλώσεις του στο protothema.gr, ο Γιάννης Καλλιάνος. Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς δείκτες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι καταιγίδες που θα βρουν το νησί να είναι αρκετά ισχυρές.

«Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό τις επόμενες ώρες κινείται νοτιότερα και θα περάσει ανοιχτά από τα δυτικά της Κρήτης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθούν μέσα ΑΤΗ νύχτα και προς το ξημέρωμα της Κυριακές ισχυρές βροχές και καταιγίδες ιδιαιτέρως στα κεντρικά και δυτικά του νησιού.», ανέφερε ο κ. Καλλιάνος και συνέχισε: «Ιδιαίτερα στο νόμο Χανίων η πιθανότητα για κατά τόπους έντονα φαινόμενα συνοδεία ισχυρών ανέμων 8 μποφόρ είναι αυξημένη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καλλιανου, από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά ο Ιανός θα κινηθεί πιο Νότια. «Για τις επόμενες 12 με 18 ώρες η προσοχή μας στρέφεται στο δυτικό κομμάτι της Κρήτης.», είπε ο γνωστός μετεωρολογος.