ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Σκάνδαλο μεγατόνων για πασίγνωστους Έλληνες επιχειρηματίες! (ΦΩΤΟ)

Σοβαρές κατηγορίες για υποθέσεις που άπτονται του χρηματιστηρίου αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν γνωστοί  επιχειρηματίες,  μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών…

Συγκεκριμένα, εμπλέκονται σε υπόθεση insider trading, δηλαδή για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη τους – του Γιώργου Νίκα και Τηλέμαχου Λαβίδα, ο πρώτος μάλιστα διατηρεί εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιοκτήτης τεράστιας αλυσίδας, μετά τη σύλληψη του Μπράιν Κοέν, αντιπροέδρου της Goldman Sachs Group Inc.

Το χρηματιστήριο, η Goldman Sachs και οι Νίκας και Λαβίδας

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Κοέν διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, με αντάλλαγμα μετρητά. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι ο Κοέν λειτουργούσε ως «γρανάζι» ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading που απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Τα έγγραφα που επικαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών των ΗΠΑ φανερώνουν σχέσεις με εκκρεμείς συμφωνίες με εταιρείες όπως η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κοέν πέρασε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε έναν -άγνωστο μέχρι στιγμής- trader, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με τον Νίκα, ο οποίος φέρεται ότι αποκόμισε τα 2,6 εκατ. δολάρια. «Σε βάρος του ισχυρού βιομήχανου, ενός 54χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και της αλυσίδας  ασκήθηκε επίσης δίωξη από την κατηγορούσα Αρχή» σημειώνει το Bloomberg.

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Κοέν ειδοποίησε για πιθανή εξαγορά της εταιρείας Buffalo Wild Wings από το Arby’s Restaurant Group στις 17 Οκτωβρίου 2017.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, τότε, αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings, έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων και λίγες ημέρες αργότερα πούλησε 9.000 εξ αυτών, αποκομίζοντας αρχικό κέρδος σχεδόν 80.000 δολαρίων.

Παραιτήθηκε ο Νίκας από το ΔΣ της εταιρίας του

Μια ημέρα αργότερα η μετοχή ανέβηκε κατά 24% και ο βιομήχανος πούλησε τις υπόλοιπες 13.000 με κέρδος 343.298 δολάρια. Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος, μαζί με τον άλλο επιχειρηματία, του ιατρικού και παραιατρικού χώρου, συνωμότησαν για να υφαρπάξουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceyticals Inc. από τον πατέρα του κατηγορουμένου (Θανάση Λαβίδα) που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. Ο κατηγορούμενος, Τηλέμαχος Λαβίδας, επιχειρηματίας γνωστής φαρμακευτικής εταιρίας, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, λόγω φόβων που εξέφρασε η έδρα για πιθανή έξοδό του από τη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με το SwissInfo, o Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. Οπως ανακοίνωσε η γνωστή εταιρεία, ο Γιώργος Νίκας υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και μέλους αυτού την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019. To ΔΣ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία του…

ereportaz.gr