Κορωνοϊός -Γώγος: Η Αττική είναι κοντά σε ένα lockdown -Μπορεί να έχουμε μέτρα μέχρι και Μάρτιο!

«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις για τον κορωνοϊό, αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες», ανέφερε σήμερα ο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες. «Είμαστε από τις πιο χώρες της Ευρώπης που είναι στην καλύτερη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν αποκλείεται παράταση των μέτρων του κορωνοϊού»

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού, για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους». Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. «Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική», είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση», τόνισε.

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν τον ιό περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη, είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από έναν μήνα. Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Γώγος. «Αν τα μέτρα τηρηθούν, μπορεί να γλιτώσουμε. Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», ανέφερε.

Ο κ. Γώγος τόνισε, μάλιστα, ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. «Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε. Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε έναν μήνα», είπε κλείνοντας.