Κορωνοϊός: Καλπάζει στην Ευρώπη, αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα – Το ενδεχόμενο για “Χριστούγεννα καραντίνας”

Θα καταφέρει η Ευρώπη να αποφύγει ένα δεύτερο, γενικό lockdown όταν τα κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν τα 100.000 την ημέρα; Μέτρα λαμβάνονται κατά περίπτωση και με βάση την επιδημιολογική εικόνα. Το Λίβερπουλ και η Κοζάνη κλείνουν, η Καλαβρία και η Κρήτη μπορούν να περιμένουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τονίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ και της Κομισιόν είναι πολύ δραματικές για να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο ότι αυτά θα είναι “τα Χριστούγεννα της καραντίνας”.

Το δεύτερο κύμα σαρώνει ακόμη και σε χώρες που την περασμένη άνοιξη είχαν αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την πανδημία, όπως η Τσεχία. “Σε περιοχές της Ευρώπης έχει χαθεί ο έλεγχος” δηλώνει ο Γερμανός επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ Τσάνασιτ. “Οι Αρχές δεν μπορούν πλέον να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού”. Το Βέλγιο του ρεκόρ των Βρυξελλών προστέθηκε από την Παρασκευή στη λίστα των χωρών που έλαβαν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού. Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και άλλες εννέα πόλεις επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψαν επίσης η Γερμανία, η Τσεχία και η Πολωνία, της οποίας η Πρωθυπουργός δεν προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην Ελλάδα την Παρασκευή σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 508 κρούσματα, τη στιγμή που καταγράφεται αυξητική τάση στη θνητότητα των ασθενών. Μετά την Κοζάνη, στο όριο να περάσουν στο επίπεδο 4, του αυξημένου κινδύνου, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” είναι και τα Ιωάννινα, ενώ η Αττική μοιάζει εύθραυστη μετά τη σταθεροποίηση που παρουσίαζε την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ειδικούς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο βάρους της επιδημίας, που βέβαια απέχει από το όριο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Πρόκειται για έναν δείκτη με ανώτατο όριο το 150, που δεν αφορά μόνο σε αριθμό κρουσμάτων αλλά συνυπολογίζονται και άλλα δεδομένα. Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο 128 ή και πιο κάτω αυτού του δείκτη. Προβληματισμός επικρατεί και για τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και την Κόρινθο με τους ειδικούς να παρακολουθούν κι αυτές τις περιοχές στενά.

Με πληροφορίες από εφημερίδες “ΤΑ ΝΕΑ”, “Ελεύθερος Τύπος”