Κορωνοϊός – Νέα θεωρία από τους Κινέζους: Από μπριζόλες Αυστραλίας «τρύπωσε» ο ιός στην αγορά της Ουχάν!

Tην Αυστραλία «δείχνει» η Κίνα επισημαίνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να έχει ξεκινήσει από τη χώρα των καγκουρό και να «ταξίδεψε» έως την αγορά άγριων ζώων της κινεζικής πόλης Ουχάν μέσω κατεψυγμένων εξαγωγών μπριζόλας.

Ωστόσο, για τους δυτικούς επιστήμονες, η θεωρία αυτή είναι «εξαιρετικά κερδοσκοπική» και είναι απίθανο να είναι αληθινή, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Αξιωματούχοι του Πεκίνου και κινεζικά ΜΜΕ επιχειρούν να βγάλουν την ρετσινιά από πάνω τους επιμένοντας ότι ο νέος κορωνοϊός δεν ξεκίνησε από την Κίνα.

Άρθρο στην εφημερίδα «Global Times» – φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κατηγορεί την Αυστραλία για «εξαγωγή του» ιού στην Κίνα και την ίδια ώρα επιτίθεται στις ΗΠΑ με ένα νέο προσβλητικό καρτούν, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Το επίμαχο άρθρο των «Global Times» αναφέρει ότι ο ιός εισήχθη στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη μέσω κατεψυγμένων τροφίμων από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

«Το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός εισήχθη πέρυσι από την Αυστραλία στην υπαίθρια αγορά άγριων ζώων της Ουχάν δεν μπορεί να αποκλειστεί», όπως γράφει το δημοσίευμα αν και οι πηγές που επικαλείται, παραδέχτηκαν ότι δεν διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία.

Το Πεκίνο ξεκίνησε να προωθεί τη θεωρία αυτή από τον Οκτώβριο όταν εμπειρογνώμονες εντόπισαν μία έξαρση στην πόλη Κουινγκντάο και βρήκαν δείγματα του νέου κορωνοϊού σε πακέτα εισαγόμενου κατεψυγμένου γάδου.

Υπενθυμίζεται ότι, κρούσματα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά επίσημα στην πόλη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, προτού ο ιός εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας 1,5 εκατομμύρια θανάτους.

Για τους «Global Times», η Αυστραλία είναι «το πιόνι στην αμερικανική περιφερειακή στρατηγική τα τελευταία χρόνια» απεικονίζοντας μάλιστα σε καρτούν ένα καγκουρό που προβάλλει τη σκιά ενός αετού, το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες στη Δύση ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο πιθανό η νόσος Covid- 19 να μεταδόθηκε από νυχτερίδες σε άλλο είδος ζώου και εν συνεχεία σε ανθρώπους στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από την ιδέα ότι η νόσος Covid-19 προήλθε από την πόλη Ουχάν, η εφημερίδα «The Global Times» υποστηρίζει ότι, κατεψυγμένα προϊόντα εισήχθησαν στην Κίνα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων κρέατος από Βραζιλία και Γερμανία… μπριζόλα Αυστραλίας, κεράσια από την Χιλή και θαλασσινά από το Εκουαδόρ.

Το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε τον Οκτώβριο ότι, οι εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η νόσος Covid-19 θα μπορούσε να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων.

Ο Γιανγκ Ζανκίου, ειδικός παθολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουχάν, δήλωσε στους «Global Times» ότι η ανακάλυψη αυτή καθιστά δυνατή την εισαγωγή του ιού στην Κίνα.

«Η ιδέα δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μας. Αλλά τώρα φαίνεται εύλογο ότι ο ιός μπορεί να έχει εισαχθεί στην πόλη Ουχάν μέσω εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο ιός αυτός μπορεί να «επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό συνθήκες ψυχρής αποθήκευσης», αλλά τα παραδείγματα είναι «σπάνια και απομονωμένα».