Κορωνοϊός: Ξέφυγε ο δείκτης Rt κι αυτός είναι ο λόγος που οδηγούμαστε σε lockdown!

Αναρωτιέστε πιο είναι το βασικό κριτήριο των λοιμωξιολόγων για τις εισηγήσεις που κάνουν προς την κυβέρνηση ώστε να λάβει περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού; Φυσικά και είναι μία συνισταμένη επιστημονικών υπολογισμών αλλά βασικό κριτήριο είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt ή R0 που γράφαμε στην αρχή της πανδημίας). Πρόκειται για τον δείκτη που δείχνει πόσοι κολλάνε τον ιό από έναν ξενιστή – φορέα.

Η διακύμανση των τιμών του Rt τον Οκτώβριο στην Ελλάδα είναι από 1.01 έως 1.49, έναντι 0,90 – 1,24 του Σεπτεμβρίου. Ο Rt στις 30 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,20 στην Αττική και 1,74 στη Θεσσαλονίκη που είναι ρεκόρ. Αν ρίξουμε μία ματιά στα στοιχεία του Οκτώβρη 2020 έχοντας μάλιστα υπολογίσει και τα σημερινά (30/10) αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τότε θα βγάζουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Το σημαντικότερο είναι πως η διασπορά του covid-19 λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Εάν μάλιστα δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία του Rt τότε πολύ σύντομα οι καταστάσεις θα χαρακτηριστούν μη αναστρέψιμες σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Στο 1,47 σε όλη την Ελλάδα

Επίσης, Rt στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε στο 1,47, σχεδόν τιμή ίση με τη μέγιστη τιμή (1.48) που παρουσίασε ο Rt στο 1ο κύμα της πανδημίας. Στα παρακάτω γραφήματα απεικονίζονται η εκτίμηση του μέσου όρου του δείκτη μεταδοτικότητας Rt και η διακύμανσή του τον Οκτώβριο του 2020 και η εκτίμηση του Rt στις 30 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

greece3.jpg

Από το γράφημα των συγκεντρωτικών στοιχείων σε όλη τη χώρα προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στην Ελλάδα τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι είναι 1.20, έναντι 1.06 του περασμένου Σεπτεμβρίου.
  • Ο Rt στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε στο 1.47, τιμή ίση με τη μέγιστη τιμή (1.48) που παρουσίασε ο Rt στο 1ο κύμα της πανδημίας.
  • Η διακύμανση των τιμών του Rt τον Οκτώβριο στην Ελλάδα είναι από 1.01 έως 1.49, έναντι 0,90 – 1,24 του Σεπτεμβρίου.
  • Από τις τιμές του Rt συμπεραίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου τον Οκτώβριο.
attiki.jpg

Από τα γραφήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προκύπτουν:

  • Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στην Αττική τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι είναι 1.08 και στη Θεσσαλονίκη 1.64, ενώ το Σεπτέμβριο ήταν αντίστοιχα 1,13 και 0,87.
  • Ο Rt στις 30 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,20 στην Αττική και 1,74 στη Θεσσαλονίκη.
  • Από τις εκτιμηθείσες τιμές του Rt στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, συμπεραίνεται ότι η επιδημία στην Αττική είναι σε μέτριο επιδημιολογικό κίνδυνο, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Rt έφθασε και το 2.40,  είναι σε υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο.
thess.jpg

«Μοντέλο που δικαιώθηκε στο πρώτο κύμα»

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μοντέλο είχε προβλέψει στον 1ο κύκλο της πανδημίας για την Ελλάδα και την Κύπρο το μαθηματικό ημερολογιακό μηδενισμό των κρουσμάτων και των θανάτων, τον χρόνο άρσης της καραντίνας, τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων του επί 40 συνεχόμενες ημέρες στην Ελλάδα και επί 5 ημέρες στην Κύπρο και το συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στο τέλος του 1ου κύκλου της πανδημίας του κορονοϊού.