Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της Αττικής είναι στο «κόκκινο» – Νέα μέτρα για την αποφυγή του lockdown! -Σύψας: «Lockdown στην Αττική, αλλιώς θα ξεφύγουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ισχύει από σήμερα – Γώγος: «Στόχος τις επόμενες μέρες τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 100» – Σύψας: «Lockdown στην Αττική, αλλιώς θα ξεφύγουμε» – Γεμίζουν οι ΜΕΘ από την αύξηση των διασωληνωμένων
 
Νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και για 14 ημέρες, μέχρι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου δηλαδή, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να μειωθούν τα κρούσματα, τα οποία τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν σημαντική αύξηση.

Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τον τομέα της εργασίας, κάνοντας υποχρεωτική την τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Από τα νέα μέτρα επηρεάζοντα τα ωράρια των εργαζομένων, οι συναλλαγές των καταστημάτων, ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις, η διεξαγωγή συναυλιών και ζωντανών παραστάσεων, ενώ δόθηκε και αυστηρή σύσταση στους άνω των 65 ετών, για τον περιορισμό των μετακινήσεών τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η Αττική πλησιάζει στην επιβολή lockdown, η εφαρμογή του οποίου θα κριθεί από την απόδοση και αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο 10ήμερο, συν των μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Ποιες περιοχές στην Αττική είναι στο «κόκκινο»

Τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στον Δήμο Πειραιά, στον Δήμο Κηφισιάς, αλλά και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης – Ψυχικού.
 «Βράζουν» τα νοσοκομεία από την αύξηση των διασωληνωμένων

Επιδημιολόγοι και κυβέρνηση τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική είναι ακόμα μακριά. Ωστόσο με τα νέα μέτρα που, η Αττική έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σε μία ολιγοήμερη καραντίνα εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Για τη διαχείριση της πανδημίας στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η ενημέρωση, τα τεστ, αλλά και η φιλοξενία τους όταν χρειάζεται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των αναγκαίων τεστ.

Γώγος: Πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος στα ΜΜΜ

Καμπανάκι για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ σημειώνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid. Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιποιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.

Σύψας: «Lockdown» στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει

Ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος επιτροπής για τον κορωνοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.

Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.
Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία». Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ το «Ιπποκράτειο» από σήμερα προστίθεται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid. Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12. Οπως ανακοινώθηκε προστίθενται 40 ΜΕΘ Covid μέχρι την Τετάρτη στην Αττική.

Η μεγάλη κάλυψη αυτών των μονάδων αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο, σχολίασε ο κ. Σύψας. Μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες – μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.

«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες». Έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο κ. Σύψας.

Παγώνη: Αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ

Ως «καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τους επόμενους μήνες» χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη την κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ειδκά «αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς».

«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη προσθέτοντας ότι «αν μέσα στον Οκτώβριο που ξεκινούν οι ιώσεις έχουμε τόσα κρούσματα, δεν ξέρουμε τι συμπεριφορά του κορωνοϊού με τις ιώσεις αυτές».

Υπενθυμίσε, μάλιστα, ότι «όσα κρεβάτια και αν μας δώσουν» το πρόβλημα θα παραμείνει αν συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί επισημαίνοντας ότι «το είδαμε και στην Ιταλία, όταν φτάσαμε στο σημείο να επιλέγουν ποιον θα βάλουν σε ΜΕΘ και ποιον οχι».

Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το «σημείο μηδέν» για τα νοσοκομεία, η κυρία Παγώνη απάντησε ότι «αυτη τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό γιατί υπάρχουν τρεις παράγοντες:
1. ο αριθμός των κρουσμάτων
2. ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε κλινικές
3 ο αριθμός των διασωληνωμένων».

Υπενθυμίσε, δε, ότι «δεν έχουμε μόνο τον covid-19. Ξέρετε τι σοβάρα προβλήματα υγείας έχουμε;».

Χαρακτήρισε, τέλος, «ανησυχητικο» το γεγονός ότι από σήμερα, Δευτέρα, μπαίνουν με τμήματα για Covid-19 το «Ιπποκράτειο» και το «Λαΐκο» ενώ από την Παρσκευή μπαίνει και το «Γεώργιος Γεννηματάς».

«Αυτό είναι ανησυχυτικό γιατί μπαίνουν τρία νοσοκομεία δυνατά που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι προσπαθούμε να προλάβουμε» κατέληξε η κυρία Παγώνη.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)

Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράςΑνώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως.

Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.