Τα τρία θλιβερά ρεκόρ της πανδημίας του κορωνοϊού χθες στη χώρα σήκωσαν και πάλι συζήτηση για το αν επίκειται ή όχι ένα νέο lockdown στην Αττική.
Τα 359 κρούσματα (δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μετά τα 372 στις 10 Σεπτεμβρίου, που όμως περιελάμβαναν και τα 116 κρούσματα σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας) σε συνδυασμό με το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική (212), το επίσης θλιβερό ρεκόρ θυμάτων (9, ενώ ακολούθησαν άλλοι τρεις χθες το βράδυ) και το ρεκόρ αριθμού διασωληνωμένων σε ΜΕΘ (69), έχουν θορυβήσει ακόμη περισσότερο τους ειδικούς, ωστόσο από την κυβέρνηση αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες στο iefimerida.gr για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown στην Αττική πως «δεν θα γίνει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον». Αλλη κυβερνητική πηγή έλεγε πως θεωρεί απίθανο το σενάριο, το οποίο δεν έχει συζητηθεί σε καμία σύσκεψη. Ενώ τρίτος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε: «Υπάρχει πάντα η αυστηροποίηση μέτρων, αλλά η λογική “τα κλείνω όλα” δεν υπάρχει στην κυβέρνηση». Το βράδυ ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνιζε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως το σενάριο ενός δεύτερου lockdown θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, επισημαίνοντας πως αυτό το σενάριο θα είναι η τελευταία επιλογή.
Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν αποκλείονται και νέα μέτρα, ακόμη πιο αυστηρά. Σημειώνεται πως για τα τελευταία μέτρα στην Αττική, που είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα, θα μπορούν να βγουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους από την επόμενη εβδομάδα. Αν συνεχιστεί ωστόσο το τόσο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, τότε δεν πρέπει να αποκλειστούν νέα μέτρα στην Αττική, όπως τόνισε και ο Βασίλης Κικίλιας.
«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτόν προετοιμαζόμαστε. Οσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα», είπε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εκτίμησε πως «υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».
Για επιπλέον μέτρα μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αν δεν μειωθούν τα κρούσματα.
«Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα», είπε αρχικά ο κ. Πέτσας.
«Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν αποκλείουν το σενάριο του lockdown οι ειδικοί -Βλέπουν νέα μέτρα
Από την άλλη πλευρά, οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνουν ένα lockdown. Ο Νίκος Σύψας εκτίμησε πως αν δεν παρουσιάσουν αποκλιμάκωση τα κρούσματα κορωνοϊού το επόμενο δεκαπενθήμερο, ίσως οδηγηθούμε σε αυτό το μέτρο.
«Οσον αφορά την επιδημία, ισχύει το ”ποτέ μη λες ποτέ”», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1. «Αν χρειαστεί lockdown, θα γίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown. Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μία εβδομάδα-δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών».
Ο κ. Σύψας έκανε άλλη μία έκκληση προς τους πολίτες ώστε να μην οδηγηθούν οι ειδικοί σε μία τέτοια εισήγηση στην κυβέρνηση. «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως όσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση τόσο περισσότερα θα είναι και τα μέτρα που θα προτείνονται από την πλευρά των ειδικών. Απέρριψε πάντως, προς το παρόν, τα σενάρια για τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων ημερησίως που ακούγονται το τελευταίο διάστημα.