Κορωνοϊός – Φάουτσι: Θα πρέπει να εμβολιαστεί έως το 90% του πληθυσμού για να έχουμε «ανοσία της αγέλης»

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος αρχικά είχε δηλώσει πως θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 70 με 85% – Αναθεώρησε βλέποντας το αυξητικό ποοστό των Αμερικανών που θέλουν να εμβολιαστούν – Τα χειρότερα πάντως έπονται όπως υποστηρίζει ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ»

Τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid- 19 για να φθάσουμε στην «ανοσία της αγέλης», δηλώνει ο κορυφαίος Αμερικανό επιδημιολόγος, Δρ. Άντονι Φάουτσι, στους «Νew York Times».

Λίγες ώρες αργότερα, επισήμανε στο CNN ότι, για να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» θα χρειαστεί ο εμβολιασμός του 70 με 85% των πληθυσμού.

Οι αντιφατικές δηλώσεις του κορυφαίου Αμειρκανού επιδημιολόγου έρχονται την ώρα που η χώρα βιώνει τον πιο θανατηφόρο μήνα από τη νόσο Covid-19.

Τις τελευταίες 26 μέρες, στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους 63 χιλιάδες Αμερικανοί, ενώ το μήνα Νοέμβριο είχαν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου περίπου οι μισοί.

Αλλά και το Νέο Έτος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως τόνισε ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας στο CNN ότι τα χειρότερα έπονται .

Διευκρινίζοντας τις αντιφατικές δηλώσεις του σε ότι αφορά το ποσοστό των Αμερικανών που πρέπει να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», τόνισε στο CNN:

«Όλοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ταπεινοί, κανείς δεν ξέρει σίγουρα, αλλά νομίζω ότι το 70-85% για την «ανοσία της αγέλης » κατά του COVID-19 είναι μια λογική εκτίμηση».

Ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα στους «The New York Times» ότι θα μπορούσε να χρειαστεί ο εμβολιασμός έως και του 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ για να φθάσουμε στην «ανοσία της αγέλης».

Υπογράμμισε, πάντως, ότι το ποσοστό αυτό είναι μία «εικασία» και ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70 με 85% του πληθυσμού.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην αμερικανική εφημερίδα είχε δηλώσει πως, «όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόνο οι μισοί από τους Αμερικανούς θα κάνουν το εμβόλιο, θεωρούσα ότι η «ανοσία της αγέλης» θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 70 έως 75 % του πληθυσμού. Όμως, «όταν οι νεότερες έρευνες έδειξαν ότι το 60% και πλέον των Αμερικανών θα έκανε το εμβόλιο, σκέφτηκα ότι «μπορώ να το επεκτείνω λίγο», οπότε πήγα στο 80 με 85%. »

«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό », πρόσθεσε ο Φάουτσι .
«Νομίζω ότι το πραγματικό ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 70 και 90%», τόνισε.

Αυτό το μήνα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για κατεπείγουσα χρήση, τα οποία έχουν διατεθεί σε ολόκληρη τη χώρα.