Κορωνοϊός – Lockdown: Επιστρέφει το 13033 – Τι θα γίνει με σχολεία και καταστήματα – Επεκτείνεται το πακέτο στήριξης

Στις 12 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, παρουσία Τσιόδρα – Αναλυτικά όλα όσα θα ισχύσουν με το δεύτερο lockdown – Ανοιχτά νηπιαγωγεία και δημοτικά – Σταϊκούρας: «Θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε περισσότερους» – Στις 15:00 οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών – Στις 18:00 η ενημέρωση Χαρδαλιά

Σε συνθήκες γενικού αποκλεισμού -όπως την άνοιξη- αναμένεται να επιστρέψει η χώρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον πλέον δραστικό τρόπο και επί ελληνικού εδάφους το δεύτερο -και πιο φονικό διεθνώς- κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έχοντας στο πλάι του τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα ο κ. Μητσοτάκης αφενός θα εκθέσει προς τον ελληνικό λαό τις αιτίες για το αιφνίδιο της απόφασής του και αφετέρου θα αναφερθεί στους επικείμενους κινδύνους και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία σήμαναν χθες συναγερμό μεταξύ των Ελλήνων λοιμωξιολόγων.

Οι τελευταίοι, άλλωστε, ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν προς τον πρωθυπουργό τη λύση του ολικού, πανελλαδικού lockdown, διάρκειας 3- 4 εβδομάδων, ως την «μητέρα των μαχών» απέναντι στην «εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα» που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες. Πέρα από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, υπέρ της απόφασης για γενικό απαγορευτικό βάρυναν η διασπορά των περιστατικών ανά την επικράτεια, αλλά και το πρώτο κύμα πίεσης που δέχτηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το οποίο δεν εξαιρέθηκε η Αττική.

Υπό αυτό το πρίσμα «όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται» σχολίαζαν χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που είχαν ενεργοποιηθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ, ώστε να γίνει και θεσμικά γνωστό ότι η Ελλάδα επίκειται να ακολουθήσει τον κοινό, ευρωπαϊκό δρόμο του lockdown.

Την απόφασή τους να γνωμοδοτήσουν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης είχαν ήδη αρχίσει να ξετυλίγουν δημόσια και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπως ο Καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τάχθηκε χθες ανοιχτά υπέρ ενός lockdown, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των (σ.σ. υφιστάμενων) μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Παρότι οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες από τον Πρωθυπουργό, το «μοντέλο Θεσσαλονίκης» προκρίθηκε ως το ιδανικό παράδειγμα για όλη τη χώρα, ενώ πληροφορίες θέλουν την εφαρμογή του πανελλαδικού απαγορευτικού να ξεκινά στις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και για περίπου έναν μήνα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στη διάρκεια του «αποκλεισμού»:

· Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια.

· Με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών κάθε φορά θα λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων δηλαδή: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, αρτοζαχαροπλαστεία, μανάβικα.

· Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα φαρμακεία.

· Η εστίαση παραμένει σε πλήρη αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και take away.

· Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

· Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

· Στους χώρους λατρείας (εκκλησίες κτλ), οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

 Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

· Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

· Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

· Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

· Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

· Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

· Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με ό,τι ίσχυε στο παρθενικό lockdown της περασμένης άνοιξης, σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

· κλειστά θα παραμείνουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σύμφωνα με την εισήγηση των επιστημόνων, ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλε-εκπαίδευση.

· Με το ίδιο σύστημα θα λειτουργήσουν και όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στη χώρα.

· Ανοιχτά, ωστόσο, με δια ζώσης διδασκαλία θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία.

Αιτιολογώντας τους λόγους εξάντλησης της… αυστηρότητας απέναντι στον ιό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε χθες για άλλη μια φορά το γενικό απαγορευτικό, σημειώνοντας παράλληλα πως πανευρωπαϊκά «οι αντοχές των Εθνικών Συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και σιγά-σιγά η χώρα περνάει στο “κόκκινο”».

Ειδικά για τη σπουδή της κυβέρνησης να προβεί σε νέα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως τις τελευταίες εβδομάδες «παρουσιάστηκε μία ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο», η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον αντίποδα, «είναι και στις Σέρρες και στη Λάρισα, τη Ροδόπη, στα Γιάννενα και απλώνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή» εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ερμηνεύοντας την κυβερνητική απόφαση να γκριζάρει τον χάρτη δίνοντας το σύνθημα για την αποφασιστική μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μετά τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διευρύνεται και επεκτείνεται το πακέτο στήριξης των 2,3 δισ. ευρω

Διεύρυνση, επέκταση και ενίσχυση του πακέτου μέτρων για τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. εκτιμώντας οτι ο «λογαριασμός», λόγω του καθολικού lockdown θα ξεπεράσει κατά πολυ τα 2,3 δισ. ευρω (που αφορούσαν τα τοπικά lockdown.

Σύμφωνα με οσα είπε ο κ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ «έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους απο το πρωί του Σαββάτου» και επεσήμανε οτι το υφιστάμενο πακέτο μέτρων (του Νοεμβρίου) θα ενισχυθεί ώστε, να επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η «ομπρέλα» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, αλλά και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών.

Στην ίδια κατεύθυνση θα επεκταθούν και οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων ενω, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, θα υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των ιδιοκτήτων ακινήτων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ξεπερνούν τα 37 δισ. και επαρκούν για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των διευρυμένων μέτρων, ενω στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί και η επι τα χείρω πρόβλεψη για την φετινή ύφεση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέσα τον Νοέμβριο. Ποσό ύψους 1,3 δις ευρω του προγράμματος SURE (Ταμείο για την εργασία) αναμένεται να καταφθάσει εντός του μήνα. Θα ακολουθήσουν τα κονδυλια απο την ΕΤεΠ, τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενω τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται οτι θα εκταμιευτούν μετά το 1ο εξάμηνο του 2021.