Κρίνεται η παράταση του lockdown – «Ακορντεόν» έως το Πάσχα, πως θα ανοίξουν τα σχολεία!

Τα αποτελέσματα που έφερε το lockdown που ισχύει εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες στην Αττική θα αξιολογηθούν την Παρασκευή (19.02.2021), ενώ η κυβέρνηση καταστρώνει ήδη τον οδικό χάρτη για το Πάσχα. Πως και πότε να ανοίγουν σχολεία και καταστήματα.

Με προσοχή παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κυβέρνηση και ειδικοί, με έμφαση στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, η Αχαΐα και η Εύβοια αλλά  και η Θεσσαλονίκη, η οποία είναι σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης.

Στο τέλος της εβδομάδας θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το αν και πόσο θα παραταθεί το lockdown.

Στόχος της κυβέρνησης η χώρα να φτάσει με ασφάλεια ως το Πάσχα, οπότε και εκτιμάται πως θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες από 60 ετών και πάνω καθώς και οι ευπαθείς ομάδες, και θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό θα είναι το «κλειδί» για να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Κ. Μητσοτάκης: «Ελπίζω ότι θα είναι το τελευταίο lockdown».
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε δύο εβδομάδες θα έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Τότε θα είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε το σενάριο ανοίγματος της οικονομίας η οποία σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το λιανικό εμπόριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα «βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε ένα τρίτο lockdown».

«Ελπίζω ότι θα είναι το τελευταίο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι από τον Απρίλιο με τους εμβολιασμούς αλλά και την βελτίωση του καιρού, η εικόνα θα είναι διαφορετική.

Μέχρι το Πάσχα, η στρατηγική που θα ακολουθείται θα είναι αυτή του «ακορντεόν»… Οι «κόκκινες» περιοχές θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού. Δεκαπέντε ημέρες ανοικτά και δεκαπέντε κλειστά είναι σήμερα το επικρατέστερο σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την άρση της καραντίνας συζητείται να επιστρέψουν αμέσως στα θρανία οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού και τα γυμνάσια και τα λύκεια να λειτουργούν με δια ζώσης εκπαίδευση εναλλάξ, ανά μία εβδομάδα. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και το αντίθετο…

Επίσης συζητείται έντονα το σενάριο να ανοίξουν ταυτόχρονα λιανεμπόριο και σχολεία.