Κρούσματα μηδέν στη Νέα Ζηλανδία και… αντίο μέτρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

FILE PHOTO: New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern speaks during an interview with Reuters in Wellington, New Zealand, December 11, 2019. REUTERS/Yiming Woo/File Photo

Όλα τα μέτρα που είχαν ληφθεί στη Νέα Ζηλανδία κατά του κορονοϊού θα αρθούν από την Τρίτη, εκτός από τους περιορισμούς στα σύνορα. Αυτό ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, αφού οι αρχές θεωρούν ότι ο κορονοϊός αποτελεί παρελθόν για τη χώρα.

Από τα μεσάνυχτα, η Νέα Ζηλανδία θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 1, ανακοίνωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις μπορούν πλέον να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, οι τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλες οι δημόσιες μεταφορές μπορούν να ξαναρχίσουν.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι σταματήσαμε τη διασπορά του ιού για τώρα” είπε η Άρντερν, προειδοποιώντας πάντως ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν και στο μέλλον κρούσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα απέτυχε. Είναι η πραγματικότητα του ιού, όπως είπε.

Νωρίτερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει πως η Νέα Ζηλανδία δεν έχει πλέον κανένα ενεργό κρούσμα του κορονοϊού, καθώς πήρε εξιτήριο ο τελευταίος ασθενής που εξακολουθούσε να βρίσκεται σε απομόνωση,

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Άσλι Μπλούμφιλντ χαρακτήρισε το γεγονός αυτό επιτυχία, για την οποία ολόκληρη η χώρα μπορεί να είναι υπερήφανη. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε κανένα ενεργό κρούσμα για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου είναι ασφαλώς ένα σημαντικό ορόσημο στον περίπλου μας, όμως, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, έχει ουσιαστική σημασία να διατηρηθεί η επιφυλακή εναντίον της Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η Νέα Ζηλανδία επαινέθηκε για την αποτελεσματική απάντησή της στην επιδημία του κορονοϊού, στο πλαίσιο της οποίας επιβλήθηκε αυστηρό lockdown επτά εβδομάδων, μέχρι τον Μάιο.


Το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε 1.154 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους.

Καμιά νέα μόλυνση δεν έχει καταγραφεί εδώ και 17 ημέρες. Εδώ και μία εβδομάδα δεν υπήρχε πλέον παρά ένα μόνο ενεργό κρούσμα.

«Το τελευταίο κρούσμα δεν είχε πλέον συμπτώματα εδώ και 48 ώρες και θεωρείται πως έχει αναρρώσει», διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.